Věra Chudobová

Spravedlivý soudce

Věra Chudobová (Ruprechtová) v dětství
zdroj: archiv pamětnice

Věra Chudobová, dívčím příjmením Ruprechtová, se narodila 5. září 1944 v Kunčicích (dnes jsou součástí Letohradu) jako druhé dítě manželům Věře a Aloisi Ruprechtovým. Její otec JUDr. Alois Ruprecht jako soudce Okresního soudu v Šumperku odmítl v roce 1948 odsoudit několik mužů podle předem stanovených rozsudků. Komunistický režim ho okamžitě zbavil soudcovského taláru, poslal do dělnické pozice a o šest let později ho zkorumpovaný soudce v politickém monstrprocesu poslal na sedm let do vězení. Státní bezpečnost tehdy uměle vytvořila protistátní skupinu devatenácti osob pod vedením bývalého majitele lázní Bludov Zdeňka Pospíšila st., která podle jejích smyšlených osnov připravovala násilný převrat, teroristické akce, a dokonce chystala odlet prezidenta Edvarda Beneše ze Štědrákovy Lhoty do zahraničí. Alois Ruprecht nakonec strávil bezmála šest let ve věznicích a v nápravně pracovním táboře Bytíz. Perzekuce se nevyhnula ani ostatním členům rodiny a děti i přes dobré studijní předpoklady nemohly studovat obory, jež si vybraly. Věra Chudobová tak vystudovala zemědělskou školu. Pracovala potom v STS Šumperk a následně v ACHP Šumperk. Po pádu komunismu koupila na splátky halu ve Velkých Losinách a několik let pak jako majitelka vedla úspěšnou firmu Fytor ochrana rostlin Chudobová.