major v. v. Vladislav Cejtchaml

• „Jenom, co jsem tenkrát zaslechl. Já jsem držel na štábu službu s radiostanicí, vedle byl v místnosti štáb. Já jsem poslouchal zprávy z Londýna, to jsem si mohl poslechnout, z Moskvy, z pražského rádia. No a z pražského rádia slyším zprávu: ‚Českoslovenští bandité u Dukelského průsmyku ztroskotali.‘ Já jak jsem toto uslyšel, tak jsem zakřičel: ‚Která česká máma tu nestvůru porodila.‘ Oni to na štábu slyšeli a přišli, co se děje, tak jsem jim to řekl. No a tu ženskou jsem ještě dva roky po válce slyšel z pražského rozhlasu vysílat.“

• „Ze šestého na sedmého května Němci ustoupili, tak jsme přesídlili do Břestu u Hulína, to je česká vesnice. Tak jsme tam přišli, to bylo ze šestého na sedmého května. To bylo zrovna ve dvě hodiny v noci, když jsme tam přišli. Ráno, když se rozednilo, tak jsem vyšel ven a šel jsem se podívat po vesnici. Tam byla křižovatka taková, tak jsem na tu křižovatku vyšel, a najednou po mně z kostela z věže dávku z kulometu začal střílet. A rotmistr Gebauer, ten je pochovaný v tom Břestu, křičí na mě: ‚Uteč, vždyť po tobě střílí!‘ A já mu povídám: ‚Odkud?‘ ‚Támhle z kostelní věže.‘ Tam měl Němec kulomet na kostele a střílel po mně.“

• 1

Uničov, 16.10.2014

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Málem se utopil v zákopu. Volyňský Čech bojoval na Dukle i v Tatrách

Vladislav Cejtchaml, 1944
zdroj: soutěž

Narodil se v roce 1927 na Volyni v obci Hlinsk. V šestnácti letech vstoupil do československé armády na území Sovětského svazu. Zúčastnil se karpatsko-dukelské operace a dalších bojů na Slovensku. Na konci války jen se štěstím vyvázl z přestřelky o moravskou obec Břest u Kroměříže. 17. května 1945 došel pamětník s armádním sborem pod vedením generála Karla Klapálka do Prahy. Na základě mezinárodní dohody o repatriaci mohl zůstat v Československu. Pamětník využil nabídku přiděleného statku v Libině, po dvou letech přijeli i jeho rodiče. Do konce života se účastnil oslav na památku konce války v Břestu. Vladislav Cejtchaml zemřel v roce 2015.