Zdena Beková

• „Hodně Čechů, kteří byli u Baťů po světě, se vracelo zpátky navštívit rodiny. Trvalo jim to rok nebo tak. Přijel tam vedoucí anglické továrny, která byla v East Tilbury v Essexu. Já jsem si povídala: ,Já se musím snažit se tam dostat.‘ Tak jsem šla k němu a povídám: ,Podívejte se, pane Dušan, já se učím anglicky a kdybych si mohla zdokonalit tu angličtinu, mohla bych dostat nějaké místo u vás v Tilbury?‘ On povídá: ,Jo, napište si tamtomu osobáři, ten vám pošle věci.‘“

• „Já vím, že němečtí vojáci byli u nás v zahradě koncem srpna 1939, než táhli do Polska. To bylo na kopečku, oni si tam hned postavili rádio, bydleli v té kuchyni. Vím, že tam byli dva dny a dvě noci a brzo ráno toho 1. září odtáhli na Těšín a do Polska.“

• „Dva roky před koncem války začali hrozit, že všechny ročníky, které se mě týkaly, že ti lidé půjdou do Německa. Můj nejstarší bratr, který byl učitelem, měl hodně známých v Ostravě-Přívoze a tam mi našel práci na ostravském nádraží – na filiálce, která byla jenom pro vítkovické závody a potom odtamtud jezdil vlak do Frýdku-Místku. Tak já jsem se naučila posílat telegrafem zprávy o odjezdu vlaků a příjezdu vlaků. Dvanáct hodin práce, 24 hodin volna.“

• 1

Velká Británie, 05.08.2012

Hned po válce jsem věděla, že odejdu do Anglie

Zdena Beková
Zdena Beková
zdroj: Martin Reichl

Paní Zdena Beková se narodila 28. října 1926 v Brušperku na severní Moravě. Pochází z početné rodiny, měla čtyři bratry a dvě sestry. Otec pracoval na poli, později si otevřel dílnu na zpracovávání tkanin. Paní Zdena vystudovala obchodní školu v Ostravě. Na konci války, aby se vyhnula totálnímu nasazení v Německu, pracovala na ostravském nádraží jako telegrafistka, kde zažila mnohá bombardování. V srpnu 1945 odešla do Prahy studovat angličtinu na jazykovou školu. Práci si našla nejprve jako asistentka v právnické kanceláři, posléze díky znalosti angličtiny u společnosti Baťa. V prosinci 1946 odjela na roční pracovní pobyt do Baťovy továrny v anglickém Essexu. Z Velké Británie se však již do Československa nevrátila. Provdala se za Jana Nehoslava Beka, veterána československé zahraniční armády. Společně pracovali pro Baťu v tehdejší Rhodesii a Indii. Manžel zemřel v roce 1980. Zdena Beková žije v Londýně.