Ivan Zwach

• „Oni mě chtěli mermomocí dostat jako PS VB (Pomocná stráž Veřejné bezpečnosti), tak mě chtěli při něčem chytit, abych to podepsal, protože jsem to odmítl podepsat. To trvalo asi měsíc. Co krok za mnou šel policajt v uniformě, čímž mě samozřejmě diskreditoval mezi lidmi, protože ti lidé nechápali, proč ten policajt chodí za mnou a pořád mě oslovuje zezadu, a já jdu a dělám, že ho nevidím a neslyším. On šel za mnou až k bytu, každý den. Každý den mě čekal před muzeem, každý den jel tím samým autobusem, každý den se mnou od zastávky šel.“

• „Otec byl zakládající člen Komunistické strany Slovenska. Organizoval odboj proti fašistům v Bílých Karpatech. Jako lesák k tomu měl blízko, protože ten les znal, tak ho tam nikdy nemohli nachytat. Nicméně jeden z jeho soudruhů komunistů ho práskl za války, ale už nedlouho před koncem. Fašisté ho chytili, odvezli do vězení, kde mu železnou tyčí přelámali všechny dlouhé kosti, mučili ho. Jak ho chytali, tak měl i průstřel hlavy, ale ne takový, že by ho to poškodilo úplně, ale poškodilo mu to zrakový nerv, takže skoro neviděl. No a představte si, že je konec války a vy jdete uplatnit nějaká svá práva. On tím, že měl všechny kosti polámané a špatné srůsty, tak důsledkem bylo, že někdy nemohl vůbec chodit. Požádal o důchod a bylo mu řečeno, že na to nemá nárok, ale jestli tvrdí, že je partyzán, tak ať jde o patro výš, tam sedí soudruh, zajděte tam, on vám napíše potvrzení o tom, že jste byl partyzán a že jste k tomuhle stavu dospěl mučením, že jste trpěl za komunistickou stranu a za svou vlast, a oni vám celý ten důchod určitě dají. A ten vysoký funkcionář, co tam seděl, byl ten, co ho práskl fašistům.“

• 1

Praha - Thomayerova nemocnice, 04.11.2015

Někteří lidé čekali, že se po revoluci pomstím těm komunistům, kteří mě celá léta šikanovali, oni se ale vytrestali sami

Ivan Zwach - 1979
Ivan Zwach - 1979
zdroj: archiv pamětníka

Ivan Zwach se narodil 12. června 1952 v Rýmařově jako Ivan Marieník. Jeho otec Jozef byl lesák v Bílých Karpatech a zakládající člen Komunistické strany Slovenska. Organizoval odboj proti fašistům a poválečný spor s StB ho donutil utéct do Čech. V roce 1954 přišla pro Ivana a jeho sourozence StB a rozmístila je bez úředního rozhodnutí do dětských domovů po celé republice. Ivan byl adoptován a získal příjmení Zwach. Negativní kádrový profil se s ním i jeho adoptivní maminkou táhl až do pádu režimu. Okresní výbor KSČ rozhodl, že Ivan nepůjde na střední školu, ale na zemědělské učiliště, obor traktorista. Po roce studia mu ředitel zajistil přijetí na střední zemědělskou technickou školu. V letech 1972-1974 absolvoval vojenskou službu, ačkoliv neměl být vůbec odveden. Nutili ho podepsat vstup do KSČ nebo spolupráci s StB. Po vojně pracoval krátce na statku v Janovicích u Rýmařova, odkud si ho přetáhlo muzeum v Bruntále na pozici pracovníka ochrany přírody. Stal se jediným členem Akademie věd se středoškolským vzděláním. Za dobu své činnosti v oblasti biologie poprvé aplikoval biologicko-ekologické dozory staveb liniových a plošných, publikoval několik knih a je autorem biologického hodnocení. Po revoluci dělal krátce mluvčího OF za Starou Ves, dnes pracuje soukromě v sektoru ochrany přírody.