Vlasta Zezulová

• „Já jsem se mezitím chtěla vrátit na školku. Jenomže zjistili v Jihlavě, že jsem věřící člověk a že chodím do kostela, takže si mě zavolala paní inspektorka a tam mi dala listiny a říká: ,Jste vyrovnaná s náboženskou otázkou?´ Jsem říkala: ,Já jsem.´ Tak mi říkala: ,Tak to podepište.´ Já jsem na to koukla a povídám: ,Tak tohle ne.´ ,Tak nemůžete pracovat ve školství.´ ,No, když nemůžu, nedá se nic dělat.´ Snažila se mě přemluvit, já jí říkám: ,Podívejte se, mám zdravý ruce, já se nějak uživím.´ A šla jsem. Takže jsem byla pak na poště, chodila jsem s poštou.“

• „On se mnou nechodil, ale problémy měl, protože to prostě zjistili a říkali mu, aby si koukal udělat pořádek v rodině. No, a táhlo se to. Já jsem dokonce dva roky pracovala u vojska v kanceláři a bylo to tam fajn, ale nechtěla bych tam pořád dělat, to prostředí se mi nelíbilo. Ale dosáhlo to takový výšky, to jeho pronásledování, že potom řekl: ,Prosím tě pěkně, můžeme s tím něco udělat? Oni po mě jedou.´ No, a do toho se rozstonal v tom nejhorším. A když zemřel, přišel ten jeho nadřízenej a povídá: ,Fanda věděl, kdy má odejít, byli by ho vyhodili od vojska.‘“

• „Můj tatínek tehdy v té první republice, nějak se nechal přemluvit komunistama, aby šel do strany, tak vstoupil ke komunistům a tím pádem teda hitlerovci šli po něm. A ten soused, ten Němec, varoval tatínka: ,Antone, zmiz, jdou po tobě.´ Tak tatínek hledal, kam bychom utekli. Ještě jsme byli ve Slavonicích, to si taky pamatuju, viděla jsem živě Hitlera, ten tam projížděl s armádou, stál, jak on vypadl, takže toho mám v hlavě pořád taky. Pak už jenom se balilo a honem rychle. No, co rychle sbalit při takovým útěku? Na nákladní auto, a když jsme přijeli, tak už byli celníci, jak zabrali to pohraničí, už tam byli celníci. Tak tam mám vzpomínku, měli jsme psa, ten byl se mnou stejně starej. Oni rodiče mi říkali: ,Prosím tě, ať neštěká, ať neštěká nebo oni nám ho zastřelej.´ Tak já jsem držela psa, on se jmenoval Valdík a říkám: ,Valdo, ticho, nebo by tě zabili, mě taky.´ Tak dopadlo to dobře.“

• 1

Jihlava, 21.11.2018

Kdo šel rovně, tak vždycky došel

Vlasta Zezulová v mládí
zdroj: PNS

Vlasta Zezulová, rozená Sommerová, se narodila 25. června 1931 ve Znojmě a vyrůstala ve obci Staré Hobzí poblíž rakouské hranice. Její otec vstoupil za první republiky do komunistické strany a tak se po roce 1939 dostal do hledáčku nacistů. Během obsazování pohraničí utíkala rodina narychlo do vnitrozemí a usadili se v Budkově, kde otec pracoval pro hraběte Kristiána Salma. Vlasta vystudovala pedagogickou školu v Jihlavě a našla zaměstnání ve školce. Brzy se vdala za vojáka z povolání a založila rodinu. Když rodina přesídlila do Jihlavy a Vlasta chtěla nastoupit do školky, nutila ji školní inspektorka, aby se vzdala katolické víry. To odmítla, a proto dále nemohla ve školství pracovat. Její manžel působil v armádě, kde rovněž čelil problémům kvůli víře manželky. Vychovali spolu pět dětí.