RNDr. Miroslav Vostatek

Po únoru 1948 se leckterý stal polobohem a nám sebrali dědovu tiskárnu

RNDr. Miroslav Vostatek, Pardubice, léto 2022
zdroj: Post Bellum

Miroslav Vostatek se narodil 19. září 1930 v Ledči nad Sázavou na Vysočině. Vyrůstal v období první republiky v rodině živnostníka a typografa Františka Vostatka a pocházel ze tří sourozenců. Jeho dědeček Jan Vostatek provozoval tiskárnu v posázavském městě už od roku 1894. Po první světové válce přestěhoval své podnikání z pronajatých prostor Grandhotelu v Ledči nad Sázavou do vystavěného domu a také zřídil pobočku tiskárny v Dolních Kralovicích. Pamětník v roce 1946 nastoupil do nově zřízeného reálného gymnázia v Ledči nad Sázavou a po čtyřech letech patřil k prvním úspěšným abiturientům školy. Posléze odešel studovat obor farmacie na lékařskou fakultu v Brně, čímž se částečně vyhnul komunistickým restrikcím spojených se znárodněním rodinné tiskárny v Ledči. V roce 1949 zemřel původní majitel tiskárny Jan Vostatek a jeho nástupcem se měl stát syn František, kterého národní podnik ustanovil vedoucím provozu. Bývalou tiskárnu Vostatkových však národní podnik postupně přivedl k zániku a později musela být chátrající budova odstraněna. Pamětník po získání vysokoškolského titulu nastoupil do národního podniku Východočeských chemických závodů v Rybitví, kde nejdříve pracoval jako pomocný technik a později ho povýšili na mistra provozu. Od roku 1957 pamětníka evidovala Státní bezpečnost (StB) jako tajného spolupracovníka pod krycím jménem „Rostislav“ a v roce 1962 byla pro neplnění úkolů spolupráce rozvázána. Se svou rodinou zůstal po zbytek života v Pardubicích a před odchodem do penze pracoval jako vedoucí laboratoře v pardubické nemocnici. Pravidelně přispíval do Ledečského zpravodaje a věnoval se válečné historii a filatelii. V září 2020 oslavil jubilejní 90. narozeniny. V době natáčení v roce 2022 žil v Pardubicích.