Marie Vondrášková

• „...říkal, že se viděl, ale to nebylo na Bytízu, spíš v Leopoldově nebo v Ilavě, že se viděl takhle ve skleněných dveřích a že se sám nemohl poznat, protože byl zřejmě hubený a úplně jinej, než byl předtím. Na tom Bytízu už to asi bylo trošku mírnější, ale ten Leopoldov a Ilava, to asi bylo hrozný. V tom Leopoldově byl s Vítem Tajovským a ještě jmenoval Braita a další, těch tam bylo víc, těch církevních kapacit, co byly taky zavřený. Jinak nejmenoval speciálně krutosti, o tom nemluvil. My jsme byli věřící rodina, manžel taky. Říkal, že ho víra držela a zvláště s těmi kněžími, že když museli tohle vytrpět, tak pořád měli takovou naději, že to snad není možný a že to už nějak skončí. Tím se asi drželi a jeden druhého podpírali. Člověk když má, o koho se opřít, a ví, že není sám a odkázaný jen na lidskou pomoc, tak to dělá hodně...“

• 1

Čkyně, 03.01.2014

()
    délka:

Děkujme Pánu za všechny jeho dary

Marie Vondrášková
zdroj: archiv paní Marie Vondráčkové

Marie Vondrášková, rozená Martanová, se narodila 8. března 1937. Pochází z Dolan v jihočeském Pošumaví. Dokončila obchodní akademii, pracovala ve výkupu a pak celý život jako sekretářka Obchodní akademie ve Vimperku. Její příběh začal v okamžiku, kdy na amnestii v roce 1960 propustili z jedenáctiletého věznění Zdeňka Vondráška, narozeného 31. července 1927. Zavřený byl za převádění v letech 1948-1949 přes hranice do tehdejšího západního Německa. Zdeněk Vondrášek byl vězněn v několika zařízeních:1949-1950 Prachatice, Pankrác, Bory, 1950-1951 Ilava, 1952-1953 Leopoldov a 1953-1960 Bytíz. S Marií Martanovou se seznámili na vesnické pouti ve Čkyni, po svatbě v roce 1961 prožili společných jedenačtyřicet let šťastného a naplněného manželství, měli spolu čtyři děti. Navzdory manželově minulosti, netajené víře a chození do kostela všechny děti vystudovaly vysokou školu. Zdeněk Vondrášek převádění nikdy nelitoval, ale o této životní kapitole se se svou manželkou ani rodinou příliš nebavil, stejně tak jako o zkušenostech z vězení. Když se vrátil z kriminálu, měl pocit, že se ho lidé straní, to se však změnilo poté, co se seznámil s pamětnicí, a po svatbě. Po roce 1989 byl dokonce zvolen do místního zastupitelstva a navržen na starostu. To odmítl. Zemřel v roce 2001, Marie Vondrášková žije ve Čkyni dodnes.