František Vondráček

Odpustíš, ale nenávist se jen ohladí

František Vondráček v době, kdy sloužil v PTP (1952–1954)
zdroj: Soukromý archiv Rostislav Šíma

František Vondráček se narodil 4. ledna 1931 v Nučicích nedaleko Prahy, rodina však měla kořeny na Vysočině. Brzy po narození pamětníka se vrátili zpět do Humpolce, odkud oba rodiče pocházeli. František zde navštěvoval obecnou i měšťanskou školu a jeho spolužákem byl například pozdější překladatel, esejista a básník Jan Zábrana. Za německé okupace hrozilo jeho matce Elišce, že bude vzata do transportu spolu s dalšími humpoleckými Židy, jelikož pocházela ze smíšené křesťansko-židovské rodiny. Pamětník se po skončení druhé světové války účastnil v Humpolci veřejného soudního procesu s kolaboranty, kteří byli posléze popraveni. V červnu 1945 vstoupil spolu se starším bratrem Zdeňkem do skautského oddílu. O rok později složil zkoušku Třech orlích per a v březnu 1948, se stal vedoucím oddílu v Humpolci. Po zakázání skautingu komunistickým režimem se humpolečtí junáci potají scházeli u pomníčku Jiřího Wolkera, kde pamětník skládal skautský slib. V září 1948 vstoupil jeho bratr Zdeněk do noviciátu želivského kláštera. V dubnu 1950 v rámci Akce K byl spolu s dalšími řeholníky ze Strahovského kláštera internován nejprve v broumovském klášteře a poté v Králíkách. Rodina Vondráčkových zůstala věrná katolické víře i v době komunistické totality, což se nepříznivě podepsalo i na kádrovém posudku pamětníka. Po dvou letech studií střední průmyslové školy v Brně nebyl připuštěn do dalšího ročníku. V závěru roku 1952 narukoval na vojnu k útvaru PTP ve Svaté Dobrotivé, Zaječově. Po dvouleté vojenské službě se živil jako plánovač výroby v podniku Sukno Humpolec a rok poté se oženil. Jeho bratr Zdeněk mezitím nastoupil do civilního zaměstnání, avšak 28. března 1958 byl během domovní prohlídky zadržen a ve skupinovém procesu Voves a spol. odsouzen za podvracení republiky. Po propuštění, v roce 1959, byl donucen vystoupit z premonstrátského řádu a posléze se oženil. Při druhé obnově Junáka, v letech 1968–1970, působil František Vondráček jako vedoucí skautského střediska v Humpolci a zorganizoval dva tábory Bratrství nedaleko Vřesníku. Po opětovném zákazu skautingu se v letech 1971 a 1972 účastnil ilegálních táborů tamtéž. Následně kvůli ilegálním skautským aktivitám čelil výslechům StB. Po roce 1989 pokračoval i nadále ve funkci vedoucího střediska a výrazně se zasadil o navrácení Orlovské hájovny, kterou dodnes humpolečtí skauti vlastní. Do pozdního věku se s radostí a ochotou věnoval výchově vlčat. Krom skautingu se mimo jiné věnoval i místnímu ochotnickému divadlu. Obdržel řadu významných ocenění: Řád čestné lilie v trojlístku II. třídy, Medaili Syrinx, Medaili díků a také Pamětní medaili Vojenských táborů nucených prací PTP 1948–1954 a další. František Vondráček zemřel 28. července roku 2022.