Ludmila Vlková

• „Jak jste prožili okamžik konce války?“ – „Těšili jsme se, že se sejdeme všichni. Do zpěvu jsme chodili, do kostela jsme chodili.“ – „Jak se tam žilo? Byli jste tam stále bez mužů?“ – „Byli jsme bez nich. Můj tatínek chodil mlátit lidem a taky sekat. Takže takhle ti staří pomáhali těm, co neměli nikoho. To bylo docela pěkné.“ – „Proč se nemohli vrátit vaši muži, vaši bratři zpátky do Volyně?“ – (Hovoří manžel: „Protože jsme se báli, že nás pak nepustí zpátky do Československa.“) „Když některý přijel na dovolenou, tak to nikdo nesměl vědět.“ – „Vaši bratři přijeli na dovolenou do Volyně?“ – „Ne, nepřijeli.“ – „V té době to tedy možná vypadalo tak, že oni zůstanou v Československu a vy ve Volyni, a už se třeba neuvidíte?“ – „Ano, tak to v jeden čas vypadalo. Měli jsme strach. Říkala jsem si, co s námi bude, co s námi udělají, to nevím.“ – „Zažívali jste tam chudobu, nebo se vám ve Volyni po válce žilo dobře?“ – „Po válce se pořád ještě dalo žít. V naší vesnici byl mlýn, mlékárna, kostel, školy, měli jsme tam všechno. Jenomže už ten klid nebyl. Báli jsme se, abychom zas někoho nepotkali, večer jsme nikam nechodili.“

• „Jaké bylo setkání s bratry, které jste dva roky neviděla?“ – „Oni byli rádi. Chodila jsem s nimi hodně hospodařit na pole a mně se to tady začalo líbit. Že nemusím mluvit ukrajinsky, vzpomínat, co a jak mám říct, Němcům jsem taky nerozuměla, takže se těžko žilo a domlouvalo s někým.“ – „Takže v Československu se vám líbilo, protože se vám dobře mluvilo s místními...“ – „Ano, a že jsem už v Čechách. Ani jsem nezabrečela, ani mi nebylo nic líto, že jsem tam něco nechala. Takové krásné kytky a já je tam nechala. Ani mi to nepřišlo. Říkala jsem, aspoň vypadneme a nemusíme se bát. Přijela jsem sem do Hrušovan k bratrovi a on měl chomouty viset venku. Říkala jsem: ‚Prosím tě, proč to neuklidíš! Vždyť ti to ukradnou!‘ Ale on se zasmál a říkal: ‚Tady nekradou, tady můžeš mít otevřeno.‘ Takže tady se nám ulevilo, že jsme se nemuseli takhle schovávat a všechno zakrývat.“

• „Co jsme mohli, co nám povolili si vzít, tak jsme vzali. Obilí pro dobytek, když jsme jeli ve vlaku dvě neděle.“ – „Vy jste si brali i dobytek?“ – „Ano, měli jsme dvě krávy a dva koně.“ – „A co jste si ještě s sebou vzali?“ – „Nic jiného. Obilí pro dobytek, prase se zabilo, aby bylo na cestu. Upeklo se maso, dalo se do sádla a to vědro s masem jsme sem přivezli.“ – „Jak dlouho jste cestovali?“ – „Dvě neděle.“ – „A co jste si mohli vzít osobního za věci?“ – „Vzali jsme si postele a nic jiného. Bedny s obilím a moc dalšího jsme nepřivezli.“ – „Jeli jste rovnou za bratry? Oni už tady byli?“ – „Oni tady už byli a přijeli pro nás na nádraží. V březnu jsme přijeli, bylo tady hodně sněhu.“

• 1

Činěves, 12.06.2018

Po válce jsme ve Volyni žili ve strachu z potulných tlup i sovětského režimu

Ludmila Vlková

Ludmila Vlková, za svobodna Švejdarová, se narodila 29. ledna 1926 ve volyňské české vesnici Boratín do rodiny Bedřicha a Marie Švejdarových. Vyrůstala se dvěma staršími bratry Miloslavem a Jiřím, ale ještě než dovršila pěti let, maminka zemřela. Děti pak jako své vlastní vychovávala otcova nová žena Emilie a do rodiny přibyla mladší sestra Marie. Živilo je velké hospodářství, otec byl starostou vesnice. Švejdarovi prožili v Boratíně několik režimů – polský, sovětský, německý a pak opět sovětský. Rodina přežila bombardování vesnice. V témže roce Ludmilini starší bratři dobrovolně narukovali do 1. československého armádního sboru generála Svobody, oba se dožili konce války, ale nesměli se z Československa vrátit zpět do Volyně. Ludmila se se svými bratry shledala až v roce 1947, kdy bylo volyňským Čechům díky mezinárodním dohodám povoleno přesídlení do Československa. V Čechách se Švejdarovi usadili v Hrušovanech, kde dostali statek, v roce 1949 se Ludmila provdala do nedaleké Chotiněvsi za Radomíra Vlka, též volyňského Čecha z Boratína. V roce 1958 pod nátlakem vstoupili do JZD, kde pak Ludmila ke své spokojenosti, že jí odpadly starosti, pracovala až do důchodu. Vlkovi měli čtyři syny, tři z nich již nežijí.