František Varaďa

• „V první třídě jsem zažil ten 15. březen. Tu okupaci. A poznali jsme to tak, že když jsem přicházel do školy, tak pravá strana i s tělocvičnou byla zabraná. A tam už ráno, ještě než to bylo oddělené takovými stěnami, byli němečtí vojáci na nástupech, kolem půl osmé hodiny. Než to tam zakryli, abychom na ně neviděli. Využívali naši tělocvičnu. No a naše škola se musela uskrovnit do těch místností, které zbyly.“

• „Potom začaly ty německé trény. To znamená ty koně, vozy, a na nich obvykle jeli. A to mám velice škaredou vzpomínku. Ti Němci – když jedete z Brodu, jedete z kopce. To se říká ,napřed jezdili hore-dolkem a pak z kopce´, když z Brodu, z náměstí, jedete na Hradiště. Tak ty vozy nepřibržďovaly. A za těmi vozy, na kterých seděli Němci, třeba čtyři, a měli tu kuchyň za tím a mezi nimi jela ta auta – tak byli uvázaní ruští zajatci. Bosí. Za ruku, jak ve středověku, každý z jedné strany vozu. A klusali z kopce dolů za těmi povozy. Na nich seděli třeba tři, čtyři Němci a dívali se na ně.“

• „To léto, kolem měsíce července a srpna, byly ty lety už tak intenzivní, že každý den kromě neděle létali. Takže do desíti hodin jsme byli ve škole, a už jsme utíkali. Z počátku jsme se chodili s učiteli schovat jenom do parku, a jak přeletěli na sever, pokračovali jsme ve vyučování. Jenomže později v srpnu už to nešlo. Protože to už bylo tolik těch letadel – jenom pruhy nechávali. Na tom jsme je pozorovali.“

• 1

13.06.2020

Jak jsem potkal v Brodě válku

František Varaďa při natáčení rozhovoru v roce 2020
zdroj: Natáčení 2020

František Varaďa se narodil 22. září 1932 v Uherském Brodě. Jako sedmiletý zde zažil příjezd německých vojáků těsně poté, co začala druhá světová válka. Během ní pak dětskýma očima nahlížel změny ve společnosti a ve škole. V jeho ulici gestapo zatýkalo odbojáře a z města byly vypravovány početné transporty Židů, z nichž se po válce vrátila domů jen hrstka. František také na vlastní oči viděl leteckou bitvu. Po válce nastoupil do školy ve Varnsdorfu v severočeském pohraničí, učil se mechanikem pletacích strojů a následně složil maturitní zkoušku na Vyšší průmyslové škole v Brně. Během vojenské služby, kterou vykonával v letech 1952–1954, vstoupil do komunistické strany. Nastoupil do zbrojovky v Uherském Brodě a jako mladý komunista musel jezdit přesvědčovat zemědělce ke vstupu do jednotného zemědělského družstva. To se mu ale příčilo a oznámil vedení, že takovou činnost již vykonávat nebude. Za trest ho přeřadili na horší pracovní pozici. Oženil se, s manželkou Ludmilou vychovali dvě dcery, Marcelu a Stanislavu. František Varaďa se s komunistickou stranou definitivně rozešel po srpnové okupaci roku 1968. Dcera Marcela pak nemohla studovat vysněnou školu. O tom, co v rodném městě jako dítě prožil, napsal František Varaďa knihu Jak jsem potkal v Brodě válku.