Jiří Tomáš

• „Taky jsem dělal v Lidové demokracii, ve sportu, noční služby. Tam jsem zažil 20. srpen 1968. Ty noční služby vypadaly tak, že tam byl jeden vnitropolitický redaktor, jeden zahraničně-politický redaktor a sporťák, a vedoucí vydání. Asi v půl dvanácté se rozdrnčel dálnopis a psal zpravodaj z Ostravy, že Poláci přerazili hraniční závoru a obsazují Ostravu. Vedoucí vydání se naštval, říkal: ‚To je debil, on se vožere a pak posílá takovýhle zprávy. To kdybych zařadil do vydání, tak to bude průser.‘ No a druhý den se ukázalo, že to nebyl debil.“

• „Měli jsme pod sebou jedenáct útvarů s jedenácti knihovnami. Já jsem jednak školil ty knihovníky, druhak jsem zajišťoval nákup literatury. Bylo na to poměrně dost peněz a začalo se to uvolňovat, takže vycházely docela zajímavé tituly. Kupoval jsem třeba Hemingwaye, taky Haška. Taky jsem pořádal besedy s promítáním filmů Voskovce a Wericha, to jsme vždycky pozvali Jana Mikotu, to byl tiskový tajemník Osvobozeného divadla, a ten přivezl některý film s V + W. A kupodivu se to vojákům líbilo. Ono to bylo vlastně bývalé PTP, Pomocné technické prapory. Pak už je zrušili a udělali z toho silniční vojsko, takže tam ti kluci vojákovali výcvik se zbraní prvního půl roku a pak dělali na stavbách. A já jsem šel ke knihám. On tam měl být voják z povolání. Tam byly dvě takové práce, metodik pro práci s knihou a metodik pro estetickou výchovu, a protože ti vojáci z povolání neměli na tohle kvalifikaci, tak to dělali záklaďáci. A tu estetickou výchovu dělal Pavel Polák z liberecké Ypsilonky.“

• „V devadesátém roce byly vysoké náklady, osmdesát devadesát tisíc. Pak to začalo klesat, samozřejmě. Trh se nasytil. Pak už se dělalo taky třeba jenom tisíc kusů, nebo osm set, to, co by dřív byla bibliofilie. Dělali jsme třeba Messalinu nebo Nadsamce od Apollinaira [pozn. redakce – autorem publikací je Alfred Jarry]. Taky jsme během těch prvních tří let vydělali milion. Ale fakt je ten, že jsme o něj taky přišli, kvůli nepoctivému distributorovi. Nějaký inženýr Rabas nás o to prostě obral.“

• 1

Jiří Tomáš v 60. letech
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Tomáš se narodil 17. listopadu 1944 v Praze a vyrůstal v severních Čechách, kde se oba jeho rodiče, Marie a Karel, věnovali zakládání dětských domovů a zvláštních škol. Po vzoru rodičů nastoupil v roce 1962 na Pedagogickou fakultu UK v Praze, zlákala ho ale žurnalistika. Vojenskou službu strávil v Liberci, kde v letech 1965–1967 působil jako metodik práce s knihou. Po návratu do Prahy začal jako novinář spolupracovat s Průbojem, Lidovou demokracií či Mladou frontou, pro niž psal články o rehabilitacích obětí zinscenovaných procesů konce čtyřicátých a začátku padesátých let. V roce 1969 neprošel prověrkou politické spolehlivosti a kariéru novináře musel opustit. Do roku 1990 působil jako redaktor, později hlavní redaktor nakladatelství Novinář. V roce 1990 založil nakladatelství Akropolis, které dnes (2023) vede jeho syn Filip. V roce 2023 žil v Praze.