Wioleta Suzańska

• „Po druhé světové válce přišli lidé hlavně ze středního Polska a z východního pohraničí, kteří byli přiděleni do domů původních obyvatel. Představte se situaci, že člověk, který se celý život snažil zajistit si živobytí, měl své zvyky, má najednou pod svou střechou někoho cizího. Nezřídka se někdejší majitel domu stává malým pánem, pěšákem, nad kterým má vládu cizí člověk. Vždy se snažím u této etapy vysvětlovat, že je potřeba pochopit jedny i druhé, protože ti lidé, kteří k nám přišli, také nebyli v lehké situaci. Oni také přišli o své domovy, museli je opustit, a že k nám byli přiděleni, byl bohužel důsledek historie a oné doby. Zpočátku to byly velmi těžké časy pro jedny i pro druhé.“

• „Byly to také těžké časy, protože jsem jako jediná evangelička chodila do třídy, kde byli samí katolíci. Zažívala jsem těžké časy, protože lidé nerozuměli, a vůbec jim to nevyčítám, protože to pramenilo z nevědomosti, když církev katolická byla nejdůležitější a lidé o jiných vyznáních nevěděli. A v souvislosti s tím jsem byla často ponižovaná, vyslechla jsem si nadávky a nepříjemné komentáře. Divím se, že jsem to vydržela. Když o tom po tolika letech přemýšlím, tak říkám upřímně, že se podivuji nad tím darem Ducha svatého, že jsem tu zůstala, nezměnila jsem vyznání, i když můj otec byl katolík, byla jsem křtěná v katolickém kostele a vlastně jsem táhla dvě straky za ocas, jak se u nás v Polsku říká [česky měla dvě želízka v ohni], protože jsem chodila do kostela na katolické náboženství, protože mě to zajímalo, ale nechtěli mě tam, protože jsem se pořád na něco ptala. Měla jsem totiž už znalosti z hodin náboženství od evangelických pastorů, kteří přijížděli jednou za měsíc, a pořád mě zajímaly určité rozdíly, ale katoličtí kněží odpovídali neochotně, a naopak mi řekli, že by bylo lépe, abych na náboženství nechodila, ale to mně bylo líto, protože ty děti se už připravovaly na svaté přijímání, což byla velká událost. Ale musím říci, že mě nikdo nenutil, dali mi vybrat, že mohu jít na první svaté přijímání a přejít na náboženství katolické. Nevím, jak se to stalo, že jsem řekla, že nechci, že chci zůstat, tady je můj domov, tady jsou moji předci a tady je můj kostel, a tak se stalo, že jsem zůstala v Pstrążné a jsem evangeličkou.“

• „Postupem času se rozdíly a odlišnost lidí stírají. A co je zajímavé, pojítkem se stávají děti. Děti té situaci nerozumí, chtějí si společně hrát, a tak můžeme říci, že české a polské rodiny spojily děti. A také začíná společné soužití, protože dorůstá mládež, která se začíná scházet, už je jedno, jestli to je příchozí nebo původní obyvatel. Vznikají smíšená manželství, je mnoho takových příkladů, i v mé rodině nebo v rodině Marie Wolské. Stalo se to zcela běžným.“

• 1

Velké Poříčí, 25.08.2022

Byla jsem jedinou evangeličkou ve třídě, a zažívala jsem těžké časy

Wioleta Suzańska ve čtvrté třídě základní školy v Kudowě-Zdróji
zdroj: archiv Wiolety Suzańské

Narodila se 9. ledna 1968 v Kudowě-Zdróji matce českého původu Elżbietě Smolarské, rozené Zwikirsch, a polskému otci Waldemaru Smolarskému. Celý život prožila ve vesnici Pstrążna nedaleko lázeňského města Kudowa-Zdrój v takzvaném Českém koutku, kde se usadili její předci již v 15. století. V její rodině se mluvilo kladskou češtinou. Po základní škole vystudovala gymnázium v Kudowě a po maturitě se rozhodla pro studium na dietní sestru v Grudziądzu na severu Polska. Po dokončení studia nastoupila do dětské rehabilitační léčebny Orlik na Bukowině, nedaleko Pstrążné, kde pracuje dodnes jako výživová specialistka. Při práci dálkově vystudovala pedagogiku vychovatelství. V roce 2022 žila se svým mužem v Pstrążné v domě vedle chalupy, v níž žije její maminka Elżbieta se svým nejmladším bratrem Karlem. Ve svém volném čase se starala o evangelický kostel ve Pstrążné, kde byla již několik let předsedkyní kolegia farnosti, která měla pouze osm členů.