Karel Steiner

• „Pak jsem se rozhodl, že nepůjdu dál studovat práva, ačkoliv jsem o tom uvažoval. Místo toho jsem šel na uměleckou školu, kde jsem studoval dva roky reklamní fotografii ve městě New York. Dostáváme se tím do roku 1978. V New Yorku jsem žil celkem osm let, tam jsem si otevřel první atelier s kamarádem ze školy a dělali jsme reklamní fotky, hlavně zátiší. Všechno bylo v pořádku, všechno fungovalo, až do té doby, než jsem se zamiloval. Říkám to trochu divně, ale je to tak. Našel jsem přítelkyni, Američanku, která vyrůstala ve Francii a po roce naší známosti se odstěhovala do Francie a já jsem měl na výběr, jestli za ní pojedu, nebo zůstanu v New Yorku. Trochu jsem váhal, řekl jsem, že o tom budu přemýšlet. Po roce jsem se vrátil do Evropy. Přijel jsem do Francie, abychom byli spolu.“

• „Já jsem se vrátil asi dvakrát navštívit rodiče v osmdesátých letech. Bylo to vždy příjemné, ale takové divné. Každý se, nechci říct, bál. Bylo to takové ponuré, když to porovnáte s dnešní dobou, kdy se lidi smějí, všude jsou reklamy, světla. Tenkrát, když jsem přiletěl, tak se mi zdálo, že všechno bylo zhaslé. Tma, šero, srovnal bych to se Severní Koreou. Rodiče přijeli v sedmdesátých letech za mnou, a já dvakrát třikrát jsem se vrátil do Prahy. Takže jsem to viděl, jak to tady probíhá, bylo to ponuré, jak bych řekl.“

• „Měl jsem možnost studovat, emigrovat. Dostal jsem se do Spojených států. Moje teta, sestřenice mého otce, mne pozvala. Rozhodovalo se skoro celý rok, jestli mne rodiče pošlou ven, nebo jestli zůstanu. Pozvání jsme dostali už v roce 1968, po okupaci. Myslíme si s rodiči, že příbuzenstvo chtělo udělat dobrý skutek, ale nešli tak daleko, aby pozvali celou rodinu, jen mne. V září 1969 jsem vycestoval sám do Washingtonu. Bylo to docela snadné, ale cítil jsem se osamělý. Neviděl jsem rodiče - maminku sedm, otce osm let. Nejdřív jsem dokončil gymnázium, dvanáctiletku, ve Washingtonu. Pak jsem žil ve státě Indiana, to bylo zajímavé, z východního pobřeží najednou na farmě, uprostřed ničeho. Velká pole s kukuřicí a sójovými boby.“

• 1

Americký fotograf v Paříži s českými kořeny

Na univerzitě, Hamilton College
zdroj: archív pamětníka

Fotograf Karel Steiner se narodil 6. července 1953 rodičům židovského původu Waltrovi a Věře, přeživším holocaustu. Vyrůstal v pražském Karlíně, chodil na základní školu na Lyčkově náměstí a měl pokračovat dál ve studiu. Po srpnové invazi roku 1968 příbuzní otce nabídli rodičům, že by umožnili Karlovi studium ve Spojených státech. Rodiče po dlouhém rozhodování souhlasili a Karel Steiner tak odletěl v září 1969 do Spojených států. Studoval na střední škole v hlavním městě Washingtonu D.C., jeden rok studoval i ve státě Indiana. Po maturitě vystudoval politické vědy na Hamilton College ve státě New York. Úředníkem či diplomatem být nechtěl, vystudoval ještě praktickou školu se zaměřením na fotografii. Několik let se živil jako reklamní fotograf na Manhattanu. V polovině osmdesátých let odešel za svojí budoucí manželkou do Paříže. S přestávkou několika let strávených v Praze (1992-1995) žije na předměstí Paříže dodnes. Reklamní fotografii se v současnosti (2021) už tolik nevěnuje, ale učí nové adepty fotografie na Paris College of Art.