Luboš Starý

• „Já jsem potom díky Mirečkovi potkal pana faráře Kocába, takže jsem chodil ke Kocábům. Tam jsem začal zjišťovat, že ono je taky možné se s ním hádat, ne tak, že na sebe lidi řvou a hádají se, ale že se argumentuje. Tam jsem se teprve začal učit argumentovat a formulovat svůj pohled, protože doma to nešlo, doma jsme o ničem nemluvili. Maximálně: ‚Ke Kocábům nechoď, přivedeš nás do problémů a nebudeš moct studovat.‘ A o tom se nedá diskutovat, to prostě není diskuze. ‚A proč? Já tam chci chodit.‘ ‚No, nechoď tam.‘ ‚Ale vždyť tam jsou kamarádi.‘ ‚Tak s nimi nekamaraď. A basta!‘ Udržet mladého člověka doma je potom potíž, když chybí ty argumenty.“ – „Našel sis nějaký šperhák, že jsi ke Kocábům chodil, nebo jak jsi to řešil? To je dilema přeci, to není jen tak.“ – „Samozřejmě že jsem si našel šperhák. Oznámil jsem rodičům, že věci se mají trošku jinak a že tam chodit budu.“ – „A to byly osobní návštěvy nebo setkání mládeže? Promiň, možná jsem ti skočil do řeči.“ – „S mládeží to bylo tak, že občas jsem mohl být tady v Husovce na faře, případně na zahradě při nějakých rozhovorech. Byla tam spousta starších mladých ohnivých diskutérů. Takže to bylo inspirativní. Nejenom kontakt s panem farářem, ale i s těmi lidmi.“

• „Myslím si, že byly prázdniny. Byli jsme u babičky. Pak jsme tam byli zamčení, pak jsme utekli. A co je pro kluka velký zážitek, že jsme prostě skákali na jedoucí ZiLy a Rusákům jsme trhali zpětná zrcátka a měli jsme srandu z toho, že jich máme za rohem hromadu. A kdo jich natrhal víc, byl větší geroj.“ – „To jenom s bráchou, nebo i s jinými?“ – „Brácha se ztratil, to byl těžký chaos…“ – „Bylo vás víc takových kluků na Slovance? A ZiLy, to jsou ty velké náklaďáky?“ – „ZiLy jsou ty velké náklaďáky, co jezdily... Utíkal jsem domů, na rohu bylo srocení lidí. Koukali, co se děje, kdo přijíždí. U našeho domu na té hlavní silnici, co se jezdí ke kasárnám a od kasáren.“ – „Čili to je [bývalé] Leninovo náměstí a poté Jičínská ulice, nahoru třída T. G. M. Vy jste bydleli na rohu S. K. Neumanna a Leninky?“ – „Přesně tam.“ – „A tam jste trhali ta zpětná zrcátka?“ – „Tam jsme je trhali jako magoři. Já jsem rád, že jsem to přežil a dožil se tohohle věku.“ – „A co ti okupanti?“ – „Naštěstí měli rozkaz jet dál, pokud možno bez kontaktu. Nevím, kdyby někdo z té korby vyskočil a začal střílet, tak člověk nikdy neví. Ale to je ono, to jsou ti mimoni, třináctiletí kluci, kteří musí mít nějakou akci nebo blbnout nebo co já vím.“

• „Jak se společnost pomalu měnila a opravdu se stávala vyloženě šaškárna – myslet si ty oficiální věci, tak jsem se dostal do úzkých v hodině marxismu při nějaké písemce. Potom jsem z toho byl trochu přepadlý. Měli jsme psát něco o marxistických kategoriích.“ – „Na ČVUT?“ – „Na ČVUT. A mně to nějak nešlo přes to pero ven. Tak jsem napsal první dvě věty ty poučky a připsal k tomu něco ve smyslu: 'Takhle nějak by se ta odpověď měla odvíjet, ale v podstatě je to soubor nástrojů pro buzeraci a na pokřivení.' Takhle jsem si celkem neuváženě troufl. To bylo ve čtvrťáku, nebo dokonce v páťáku. Čili rok 1980. Taky jsem mohl jít ve stopách Mirka, později mi to pomalu docházelo. Ale díky tomu, že ve společnosti byla už úplně jiná atmosféra, tak hodnotící asistent říkal: ‚Za jedna, za tři, za pět... a pan Starý – no v jistém smyslu velmi zajímavá práce.‘ Nebo dokonce esej říkal, což technici nevědí, co to je esej, všichni čučeli. ‚V jistém smyslu zajímavá práce, já ji neklasifikuji, můžeme si později popovídat.‘ A takhle s přehledem to přešel, takže naštěstí mě nevyhodili. Doma jsem nic neřekl.“

• 1

Mladá Boleslav, 01.02.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj

Babička stála frontu na mouku, on trhal ze sovětských náklaďáků zrcátka

Luboš Starý v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Luboš Starý se narodil 26. srpna 1955 v Mladé Boleslavi. Jeho dědeček z matčiny strany Adolf Melichar bojoval a padl během Pražského povstání. Příbuzenstvo z otcovy strany zase utrpělo za komunismu, když prastrýci režim znárodnil pohřební službu. To později hrálo roli, když se Luboš Starý hlásil na střední a vysokou školu. Pamětník během invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 s kamarády trhal ze sovětských náklaďáků zpětná zrcátka. Díky otci, který se v Mladé Boleslavi věnoval amatérské novinařině a filmařině, se o tento obor také zajímal. Studoval Střední průmyslovou školu filmovou v Čimelicích, ale nedokončil ji. Maturoval na průmyslové škole v Jičíně, poté absolvoval Fakultu elektrotechnickou na ČVUT. Pracoval například v Ústavu geotechniky, zabýval se výzkumem v seismoakustické laboratoři. Od mládí navštěvoval semináře evangelického kněze a disidenta Alfréda Kocába, přátelil se i s dalšími chartisty. V roce 2023 žil ve Vinařicích na Mladoboleslavsku. Příběh pamětníka jsme mohli zaznamenat díky podpoře z Nadačního fondu ŠKODA AUTO.