Miloš Špitálský

• „Nikdo nám nic neřekl. Nevěděli jsme, že se akce jmenuje Krkonoše. Najednou byl vyhlášen bojový poplach s válečným nebezpečím, což byla výjimka, to jsme nikdy jindy nezažili. Dostávali jsme novou výstroj, včetně například knoflíků indikujících radioaktivitu, nových filtrů do masek atp. Rozdali nám ostrou munici. To nikdy nebylo. Při jiných cvičeních se ostrá munice vezla zvlášť na tatrovkách a dostávali jsme ji až přímo na střelnici. Ale v tomto případě jsme vše vezli přímo uvnitř bévépéček (pozn.: BVP-1). Když jsem seděl ve věži, měl jsem kolem sebe ostré granáty do kanonu. Vezli jsme i protitankové řízené střely a náboje do kulometů. Bévépéčko bylo tak nacpané, že se v něm nedalo hnout. Viděl jsem kluka, který se nemohl vůbec hýbat, doslova ztuhl a museli jej ostatní vyndat ven, přímo do sanitky. Celou cestu byla hrozná zima, proto se odstraňovaly přepážky od motorů, aby se prostor v zadní části, kde se přepravovali vojáci, aspoň trochu vytápěl, protože zde nebylo žádné topení.“

• „Po prodělaném výcviku jsme si dost věřili, že jsme dobře secvičení. Když vojna končila, přišel za námi velitel roty, že naše armáda má zajišťovat nějaké mise na Sinaji a že hledá osádky BVP-1, tak jsem se společně s několika dalšími přihlásil. Ale nakonec z toho sešlo. S naším velitelem roty jsme byli ochotní do toho jít, měl velkou autoritu a stáli jsme za ním.“

• 1

Hradec Králové, 17.11.2015

()
    délka:
    nahrávka pořízena v rámci projektu Polský rok 1980 a československá reakce na něj

Od konce roku 1980 jsme často nacvičovali boj ve městě

Miloš Špitálský v roce 1980
zdroj: Miloš Špitálský

Miloš Špitálský se narodil 11. října 1960 v Liberci. V roce 1979 se vyučil zámečníkem a v říjnu nastoupil povinnou vojenskou službu. V prosinci 1980 se účastnil jako střelec-operátor BVP-1 u 1. roty 1. praporu 79. motostřeleckého pluku (VÚ 6175) v Benešově cvičení Krkonoše. V říjnu 1981 po návratu do civilu nastoupil do zaměstnání u montážní firmy, se kterou jezdil do různých států. Po sametové revoluci založil soukromou firmu Nerez HK a do současnosti podniká.