Vlasta Šnelková

• „Jako člověk, který není hoden učit české děti, jako nepřítel Říše. Byl zaměstnanej jako pomocnej dělník v Polné v mlékárně. V té mlékárně se pak udělal nějaký koncern a měl ředitele v Přibyslavi. Byl to Němec, samozřejmě, a ten, když zjistil, že mezi zaměstnanci je Václav Kouklík, kterej byl vězněnej, tak okamžitě ho dal k dispozici na práci do Říše. Takže tatínek odjel do Merseburgu, kde byla výroba benzinu z hnědého uhlí. Tam pracoval na nějaký věži. Šťastnou náhodou jeho bratranec Ing. Václav Nápravník, který byl ředitelem Drátoven a šroubáren ve Vamberku, tak tátu z té Říše nějak vykorespondoval výměnou za nějakýho zloděje, který tam kradl svým spoluzaměstnancům. To teda Němci neměli rádi. Takže táta se dostal, dejme tomu, dva roky před koncem války do Vamberka.“

• „Máma byla taky velice báječná, celej život. Celou válku to táhla sama. Ona měla nejen nás dva s bráchou, ale pak ještě umřel nějakej strejda v Ostroměři a jeho syna jsme měli rok u sebe. A maminka to všechno musela zvládnout. Představte si to. Já si pamatuju: měla jsem kočárek s panenkou a ten se líbil nějaký holčičce, tak se to nějak vyměnilo za dvě kachny. Jedna se poslala do Reichu.“ – „Myslíte tatínkovi...“ – „Ano, tatínkovi. Vždycky jsme s bráchou, jednou za čtrnáct dní, chodili do jednoho statku u Polné, v Dobroutově, a voni nám dávali pro tátu velikej pecen chleba. Moje maminka to zabalila do bílýho ubrusu. Ona to měla připravený. Zašila to a přišila tam adresu: Herr Wenzel Kouklik a poslala to do Reichu. Táta to zase opatrně sundal a poslal všecky ty obaly a adresy zpátky. My jsme s bráchou chodili lesama, abysme náhodou nepotkali německou hlídku na silnici.“

• „Dobrý den. Tak jak začít? Měla jsem to štěstí, že jsem prožila mládí s báječnými rodiči, s velice charakterními lidmi a samozřejmě velikými vlastenci. Začneme třeba maminkou. Maminka byla učitelka. S tátou se seznámili v Herálci, kde oba učili jako svobodní, a tak se vzali a odstěhovali se do Polné. Tam dostali oba dva učitelská místa na chlapecké škole. Postupně se narodily dvě děti, dcera Vlasta a syn Ivo. Bohužel, jakákoli rodinná idyla skončila tím, jak si pamatuju, jak maminka seděla před rádiem a plakala. Hlásili, že 15. března nás obsadili Němci. I na příchod těch Němců si pamatuju, protože bylo neskutečně špatný počasí. Ledový jehličky hnaný větrem, když jsem šla do školy, to bylo přímo jako předurčení těch dalších let.“

• 1

v Praze, 17.07.2020

Já jsem tam, kde jsou prima lidi

Dobový portrét Vlasty, Třebíč 1945
zdroj: archiv pamětnice

Vlasta Šnelková se narodila jako Vlasta Kouklíková 28. května 1930 v Polné na Vysočině. Otec Václav Kouklík měl za sebou minulost legionáře v Rusku, byl pobočníkem a přítelem generála Vojtěcha Luži. V Polné se stal ředitelem školy a oba, i jeho žena Vlasta, zde působili jako učitelé. Za německé okupace se otec angažoval v odbojové organizaci Obrana národa. V roce 1940 byl zatčen se skupinou odbojářů z tehdejšího Německého Brodu. Čelil výslechům, nakonec jej ale z vězení v květnu roku 1942 propustili. Učit už nesměl, stal se pomocným dělníkem. Brzy nato ho úřady přidělily k pracovnímu nasazení do Říše. V roce 1943 se mu podařilo dostat se na práci do Vamberka ve východních Čechách. V květnových dnech roku 1945 působil jako velitel povstalců v Polné. Po několik let směl zase učit, ale s nástupem komunistů v roce 1948 ho jako národního socialistu a sokola čekalo překládání z místa na místo. Vlasta vystudovala obchodní akademii a roku 1947 se z Polné přestěhovala do Prahy. Do roku 1986, kdy odešla do penze, pracovala v Praze v zahraničním obchodě v účtárně, pracovně pobývala v Sýrii a čtyři roky také na Kubě, v Havaně. V roce 2019 vyšla výpravná kniha Polensko, střípky z historie a současnosti, sestavil Jan Prchal, kde je zachycen příběh otce pamětnice, Václava Kouklíka. Na své rodiče pamětnice vzpomíná s láskou a obdivem, hlavně pro jejich vysoký morální kredit. Zemřela 24. září 2020.