Jaroslava Smetanová

• „Tak ony byly jakýsi ty průvody na náměstí na 1. máje a oni mně vrazili ten transparent a tam bylo: ‚Smrt válečným štváčům!‘ Já jsem to měla nést a my jsme byli domluveni, že půjdeme někam ven s manželem. Teďka ‚Smrt válečným štváčům!‘, manžel toto [politický vězeň], tak já jsem to popadla a tam jsem to položila u vrátnice, abych to nemusela nést. To víte, všichni se dívali jak to, že to nechci nést.“

• „Když jsme byli v té Bratislavě, tak on měl v plánu, že fuknem. My jsme děcka neměli, přijeli jsme, tam je Petržalka, nebo jak to tam je, já nevím, on chtěl, že bude ze sebe dělat hloupého. My jsme neměli prakticky vůbec nic. My jsme měli pár švestek, co jsme měli na sobě, takže nám to bylo jedno. Jenomže jsme přijeli do určitého pásma a najednou „halt“, dělali jsme, jakože jsme hloupý, že nic nevíme, tak jsme se museli vrátit a dál chodit do práce a nic, no. A představte si, on ještě před tím si chtěl udělat něco jako rogalo a že by někde fukl. Potom už jsme byli spolu a bylo děcko a to už ne, to už nešlo a ještěže tak.“

• „On musel chodit do dílen a někde řekl, co neměl. Dost za ním stáli lidi a přizvukovali mu: ‚Máš pravdu, Josef.‘ To víte, že potom začali po něm jít ‚estébáci‘. Oni si ho vzali do parády a řekli, aby s nima spolupracoval. Oni ho potom vyslýchali a chtěli na něm, aby když ho lidi dost jako brali, aby on jim udával. Jak on vždycky říkával, oni chtěli, abych špicloval.“

• 1

Boskovice, 07.03.2022

• 2

Boskovice, 14.07.2022

Kdyby mě nepoznal, tak možná uteče

Jaroslava Smetanová v roce 1949
zdroj: archiv pamětnice

Jaroslava Smetanová se narodila 7. října 1935 v Sudicích u Boskovic. Prvních pět let svého života trávila většinu času u svých prarodičů, až po narození sestry Věry se vrátila domů. Za protektorátu museli rodiče, jako rolníci, odevzdávat povinné dodávky. Během osvobození v roce 1945 bydleli v domě u prarodičů sovětští vojáci. Po absolvování obecné školy začala hned v 15 letech pracovat v podniku Minerva Boskovice, kde se seznámila s budoucím manželem Josefem Smetanou. Byl o 17 let starší, během války byl totálně nasazený v Německu a přežil bombardování strojírenských závodů v Kuřimi. Po roce 1948 plánoval útěk přes hranice. Nakonec se oženil a poslední malý pokus o ilegální překročení hranic uskutečnili manželé na společné dovolené na Slovensku. Pro své názory, které prezentoval veřejně, byl vyšetřován StB (Státní bezpečnost), podepsal spolupráci, ale odmítl dělat „špicla“. Nakonec byl pro trestný čin ohrožení služebního tajemství v roce 1954 odsouzen na 13 měsíců nepodmíněně. Po amnestii prezidenta Antonína Zápotockého byl po měsíci věznění v Brně na Cejlu propuštěn. Manželům Smetanovým se narodily dvě dcery, Libuše a Danuše. Josef pracoval celý život v Minervě jako nepostradatelný konstruktér šicích strojů, Jaroslava později pracovala v ČSAD (Československá státní autobusová doprava), kde prožila i okupaci v roce 1968. Sametové revoluce se bohužel Josef Smetana nedožil, zemřel v září v roce 1989. Oba manželé i s dětmi se celý život zúčastňovali bohoslužeb církve Jednoty Bratrské ve sboru v nedalekých Letovicích. V roce 2022 žila Jaroslava s rodinou své dcery v Boskovicích.