Jaroslav Šikýř

• „V dubnu 1948 byla v Praze celorepubliková povolená skautská manifestace, šli jsme na Hrad a předpokládali, že k nám někdo z vedení státu promluví. Měli jsme tenkrát slavnostní stejnokroje, starší skauti klobouky. Třetí hradní nádvoří bylo úplně plný. První promluvil prezident Beneš, potom za komunisty ministr Kopecký. Ten jednoznačně prohlásil, že si nedovede představit československou mládež bez skautingu, abychom nikomu nevěřili nic o zrušení a šli klidně pokračovat v činnosti do kluboven. Všichni jsme byli nadšení. Nicméně Bonny nás už tenkrát trošičku mírnil a říkal, že Kopeckýmu se může věřit a nemusí, ale spíš ho překvapil takový ,nicneříkající‘ projev prezidenta, který promluvil takovým způsobem, že nedal žádný záruky. A to byl takový moment určitý nedůvěry.“

• „Dokonce jsem potom slyšel, že když byl Bonny ve vyšetřovací vazbě, jeho zástupce oddílu byl Želva - byl ženatej a měl dítě. Veškerou tu podle StB podvratnou činnost vzal Bonny na sebe, myslím, že úplně všechno vzal na sebe, a byl z toho oddílu jedinej, kdo šel do vězení. I ti ostatní, kteří byli v klubovně zajištěni, byli propuštěni. Dneska, postupem času, bych od něj ani nic jinýho nečekal.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Náš vedoucí říkal, že ministru Kopeckému se nemůže věřit

Šikýř jako skaut
Šikýř jako skaut
zdroj: archiv pamětníka

Jaroslav Šikýř se narodil 17. prosince 1935 v Praze, kde vystudoval vyšší průmyslovou školu elektrotechnickou v Panské ulici. Do skautu vstoupil v roce 1945 a přes různé oddíly se dostal až do 4. pražského skautského oddílu. Do rozpuštění skautingu v roce 1948 se stihl zúčastnit dvou táborů - v roce 1946 to byl tábor pod Zemskou bránou v Orlických horách, kde byl jako vlče, a v roce 1947 tábor u Padrťských rybníků, kde byl jako člen družiny Lišek („Tábor dešťů“). V dubnu roku 1948 se pan Šikýř zúčastnil oficiální manifestace proti zrušení skautingu na Pražském hradě. I přes sliby ministra Kopeckého byl ale ten samý rok Junák rozpuštěn, oddíl ale pravděpodobně ještě nějakou dobu ilegálně pokračoval pod vedením Bonnyho. Jaroslav Šikýř se roku 1949 stal členem plaveckého oddílu Sparta Praha a v roce 1951 soutěžil na mistrovství republiky v tehdejším Gottwaldově. V roce 1954 nastoupil na vojnu na letišti v Líních u Plzně a v roce 1956 se zúčastnil finále celostátního přeboru letectva v košíkové. Od roku 1953 je zaměstnán ve VÚAP a od roku 1992, po reorganizaci, působí jako správce budov.