Ludmila Šádková

• „Ještě bych chtěla říct, že tatínkovi po jeho smrti přišel z vězení dopis, aby zaplatil dlužnou částku za pobyt, protože vlastní vinou, tedy podle nich, nepracoval. Maminka tam poslala úmrtní oznámení a tím byla věc vyřízena. Dále pokračoval život v hluboké totalitě. To znamená, že lidi v podstatě nesměli nic, nesměli cestovat a museli dělat to, co jim bylo nařízeno.“

• „Po osvobození znovu otevřeli vinárnu, takže se jim dařilo celkem v pohodě, myslím až do roku 48, kdy přišli k moci komunisti a začalo velké znárodňování nejprve velkých podniků a posléze i majetek drobných živnostníků. Tatínkovi zabrali vinárnu a jako všichni živnostníci byl přeřazen do výroby. Tatínek dostal práci v ČKD Stalingrad.“

• „To, že začal stavět ten domek, tak to vyvolalo velkou závist a někdo se postaral, aby tatínka přišli zatknout. Domek ještě nebyl dostavěný. Přesně si pamatuju, jak přijelo a zastavilo před naším domem černé auto. Vyšli z něj dva anebo tři tajní policisté a přišli si pro tatínka. Tatínek zrovna dodělával něco nám na verandě, tak ho nechali, aby se převléknul, a odvezli ho. Domů už se pak nevrátil. Byl odsouzený jako třídní nepřítel a dostal 3,5 roku vězení. Byl uvězněn v Opavě.“

• 1

byt pamětnice - Troja, 08.05.2017

• 2

byt sousedky pamětnice - Troja, 29.11.2017

Vzpomínám si na ten nenávistný tón hlasu, když soudkyně vyslovovala jméno mého otce

Ludmila Šádková
Ludmila Šádková
zdroj: Lukáš Žentel

Ludmila Šádková, za svobodna Počtová, se narodila 20. září 1945. Její dědeček založil na Letné vinárnu, kterou po něm začal provozovat její otec Jiří Počta. Vinárna byla v roce 1948 zabavena a v roce 1953 byla rodina vystěhována ze svého bytu. Přestěhovali se k rodině na statek do Troji. Otec byl zatčen a odsouzen jako třídní nepřítel na 3,5 roku vězení v Opavě. Vrátil ve velmi špatném zdravotním stavu a po pár dnech v nemocnici zemřel. Pamětnice celý život pracovala jako prodavačka, většinou v obchodech s elektrospotřebiči. Statek v Troje byl v roce 1977 zbořen při stavbě tramvajové tratě. Po roce 1989 dostala rodina vinárnu v restitucích zpět a Ludmila Šádková v ní několik let obsluhovala. Má dvě děti a čtyři vnoučata.