Ludvík Šablatura

• „První, co mi řekli, bylo krycí jméno. Já povidám – no to je konec, teď asi těžko budu jim jakkoliv oponovat nebo něco takovýho. No a: ,Jak často's chodil ke generálu Braunovi? Kdo to byl?‘ - ,No, byl to můj známý, my jsme se znali, byl to můj přítel, tak jsme se navštěvovali.‘ Vždycky nějakou vyhýbavou odpověď – a oni vždycky švih! Měli ty knuty, ty bejkovce gumový, kterýma švihli. Vždycky když zjistili, že ta odpověď se jim nelíbí, tak vždycky byl ten sekanec, že. No tak to bylo tedy hrozně bolestivé. A nejhorší když už potom přistoupili k tomu, tam byly dva stoly, a spoutali ruce před koleny, tady takhle dali pouta a mezi ty ruce a kolena dali tyč. A ta byla na těch stolech, to se viselo jako na takovym kozelci. No teď: ,Co je? Jak?‘ Švih – nejvíc to bolelo v takovym tom rozkroku, že, pochopitelně, to bylo takový citlivý místo takhle vzadu. A to bylo vždycky na tomhletom. A pochopitelně už jenom to, že se viselo za ty ruce, což bylo hrozně bolestivé, tak se to nedalo moc vydržet. Oni tam ale měli kbelík s vodou a vždycky mě trochu polili tou vodou a zase nějaká otázka. Ale netrvalo to dlouho, protože jsem ztratil vědomí, omdlel jsem. A to jsem se ocitl potom dole v podzemí v té kobce, zase jsem se probral, no a potom zas třeba odpoledne na chvíli mě vezli do tý věznice a druhý den zase zpátky... Takže to bylo takový utrpení. Potom už jsem měl ta zápěstí tak citlivá, že potom už každý takový (spoutání) bylo skoro nesnesitelný, to bolení.“

• „Museli jsme být karanténě, dostali jsme jenom na opouštění takovou kartičku, kdy jsme mohli na dvě hodiny jenom třeba jít ven, což tedy bylo velmi příjemné, protože si vzpomínám, že jsme tam šli za ten plot a tam hodně lidí z Mirošova přicházelo a také nosili, co mohli. Nějaké jídlo nebo něco. A my jsme tam také se potkali s takovými děvčaty, která nám dala čtyři kytice šeříků, že tohle je jako od nich. My jsme museli potom zase zpátky. No jak jsem řikal, ten rakouskej bachař, ten nám strašně tehdy pomohl. Myslim si tedy, že potom po válce nám napsal, abysme mu potvrdili, že nám pomohl, tak jsme mu to tedy jako potvrdili.“

• „Vedle nás u těch baráků byl rakouskej bachař, který prostě tam hlídal, a on měl napojení na ten Mirošov. A byl nějakej spolehlivej, tak oni přes něho nám poslali nějaké zprávy. A on když hlídal u toho baráku našeho, tak já jsem byl označen. Tak já jsem to od něho přejímal a zase jsem to předával generálu Braunovi. A ten generál Braun navázal zase spojení s tim ilegálnim národnim výborem v tom Mirošově a ten zejména tedy chtěl, aby nám pomohli, co se týká potravin, léků, že jiné věci momentálně nepotřebujeme. Hlavně to, aby se ti lidé zachránili od hladu. No a oni skutečně udělali takový podnik, takový se neopakuje. Oni se tam všichni shromáždili, celý ten Mirošov, a dávali dohromady potraviny... Přes toho generála Brauna navázali spojení s velitelem toho tábora, který potom řek, že by tedy eventuelně nějaká ta pomoc mohla být. Tak to zkusili, prvně nějaký chleba, a když to klaplo, tak už potom začali vozit i nějaký vařený jídlo. A oni už potom cítili, že už je stejně ten konec... Tim se stalo, že skutečně v tom táboře nastala taková situace, která prostě umožnila, že ti lidé tam neumřeli nebo něco takového.“

• „No tak jsem tehdy přijel do Kunčic na nádraží, pak jsem vyšel – tam se muselo jít kus pěšky, a když jsem přišel, tam už bylo naše pole, už bylo vidět náš barák, tak najednou prostě: ,Hände hoch!‘ No tak já dal ruce nahoru a teď jsem si teprve všiml, že tam byl ten okop a v něm byli ti vojáci, kteří tam měli kulomet a samopal. No tak jsem dal ruce nahoru a tak jsem jako naznačil, že tamhle někam jdu, že tam bydlim. No tak ten jeden voják vystoupil a šel, tam bylo stavení, tam bydlel starý Maralík. A ten když mě viděl, tak řikal: ,Ludvíku, Ludvíku, tak už zase domů, domů?‘ Já jsem řikal: ,No, tak zase domů, je sobota, je neděle, no tak zase na chvilku se podivat.‘ A on: ,No tak to je dobré...‘ A když ten voják viděl, že on se mnou komunikuje, tak mě nechal a já jsem pokračoval dál. No taky jsem potom pochopil proč, protože oni měli u nás štáb. V naší chalupě. My jsme měli takový zděný barák, byly tam dvě světnice dole... A oni samozřejmě hned je zabrali, teď já tam přišel, a když viděli, že se vítám s našimi, tak mě nechali. Tak já hned okamžitě jsem tohleto vzal a schoval jsem to na půdu, za krov, tam bylo seno (tajné dokumenty pro gen. Brauna, pozn. ed.). Protože to mě neustále tedy... Ještě že to nebylo ani na mně tak dost poznat, že jsem (to dovedl skrýt). Tam samozřejmě chodili k nám vojáci z těch stráží, tam ti vojáci leželi a spali. A oni byli strašně suroví na ty vojáky, ti velitelé, hrozně do nich kopali.“

• „Já jsem byl potom na té střední škole v Hranicích na Moravě, tam jsem maturoval, a tam byl ředitel, jmenoval se Auda. Inženýr Auda. A když jsem odmaturoval, a to už zrovna bylo po únoru (1948), tak mi řikal: ,A vy půjdete na vysokou, že?‘ A já jsem řikal: ,No, já tedy si netroufám.‘ Jednak jsem měl problémy finanční, s otcem jsem neměl kontakt, ale když on mně to (navrhl), tak jsem mu řikal: ,Ale já si na to, pane řediteli, netroufám.‘ On říkal: ,Byli jiní, byly jiné, proč i ty ne?‘ A když mi to řek, tak já jsem neváhal ani minutu a přihlásil jsem se na tu vysokou školu do Brna.“

• 1

Harrachov, 15.04.2007

Pořád jsem se obával, jestli za okny nebude gestapo

Ludvík Šablatura 1945
zdroj: archiv pamětníka

Ing. Ludvík Šablatura se narodil 6. srpna 1924 v beskydských Trojanovicích-Bystrém. Na podzim roku 1944 se zapojil do činnosti odbojové skupiny Beta, která byla součástí organizace Rada tří (pomáhal mj. při akci Wolfram). V březnu roku 1945 byl po udání konfidentů zatčen gestapem, tvrdě vyslýchán a vězněn v Ostravě, Brně a internačním táboře v Mirošově. Po válce vystudoval střední lesnickou lesnickou školu a posléze i Vysokou školu zemědělskou, obor lesnictví v Brně, usadil se v Harrachově. Československo reprezentoval v lyžařských sportech (závod sdružený), pracoval i v ČSTV. Ludvík Šablatura zemřel 14. února 2022.