Jiřina Růžičková

• „Taťku prostě odvedli na Zbraslav k soudu a odsoudili ho na pět let do jáchymovských uranových dolů jako nepřítele pracujících, dělnické třídy atd. Lidi, které jsem nedávno ještě normálně zdravila, a když se mě na něco zeptali, tak jsem jim odpověděla, tak přecházeli na druhou stranu.“

• „(A jak vaše rodina?) No, jak naše rodina... Tady v Holyni nebylo JZD, poslední obec na okrese Praha-jih, to jsme byli ještě Praha-jih. No a potom, nevím, jestli to někdo udal, nebo kdo je navigoval, prostě jednou takhle v noci přišli, vzbudili nás estébáci a začali dělat prohlídku. Nám se ten rok nějak nepodařily slepice, oni tady chodili tchoři a utahali nám slepice a mamka těžko splňovala tu dodávku, co měla být. No a tak její sestra tam od toho Řípu, ta se tam vdala taky na statek a vajíček měla dost. Tak se tam jezdilo pro vajíčka a jezdilo se sem, takže ten počet vajec, který měla odevzdávat, tak měla od té sestry, že jí k tomu pomohla. No ale oni přišli v noci před tím, než přišel ten sběrač pro ty vajíčka, tak měli jsme asi tři sta vajec, plný dva prádelní košíky, a neměli jsme splněnej plán! Takže jsme vykořisťovali dělnickou třídu, aby neměla co jíst.“

• 1

Holyně, 18.07.2014

Lidé přede mnou přecházeli na druhou stranu ulice

Jiřina Růžičková
Jiřina Růžičková
zdroj: Jana Červenková

Jiřina Růžičková, rozená Brejchová, se narodila 26. prosince 1934 do rodiny sedláka Brejchy, který hospodařil v Holyni v tehdejším okrese Praha-jih. Její dědeček byl tamním starostou. Rodina Brejchových pomáhala za války partyzánovi, který byl shozen u Prahy a zranil se. Po roce 1948 bylo československé zemědělství postupně kolektivizováno a zavedeny byly povinné dodávky. Rodina Brejchových nesplnila dodávku vajec a otec pamětnice byl po procesu na Zbraslavi odsouzen jako kulak k pěti letům nucené práce v jáchymovských dolech. Pamětnice mohla poté nastoupit jen na stavbu jako pomocná dělnice, až později začala pracovat v kanceláři. Jiřina Růžičková je vdova a má dva syny.