Vlasta Ručková

• „Do té doby jsem měla spíše socialistické myšlení. V devatenácti jsem se provdala a můj muž měl strýce Heliodora Píku. Vůbec jsem nevěděla, kdo to je. Byl už po smrti. Popravili ho v roce 1949. A když jsem se do té rodiny dostala, tak jsem jenom slyšela: ‚Ty kurvy komunistické.‘ Říkám to, jak jsem to slyšela. Měla jsem oči navrch hlavy, byla jsem z toho celá špatná, protože naše rodina byla spíše komunistická, i když jsme nebyli žádní velcí komunisté. To spíše vzdělaní lidé tomu věřili. A teď jsem se dostala do takové rodiny a slyšela to ze všech stran. I přátele měli takové. Všichni jenom nadávali na komunisty. Seděla jsem tam jako na jehlách. Zpočátku jsem nevěděla, co se děje. Postupně jsem se začala dozvídat, co se stalo, začala jsem se zajímat. Takový je život. Člověk je omezený, neví, a najednou se vám to všechno začne otevírat. Byl to hodný, slušný, chytrý a vzdělaný člověk, který, dalo by se říct, obětoval svůj život. Stalin ho nechal zabít, protože moc věděl.“

• „Taky si pamatuji, jak se chovali ruští vojáci. Naproti Lembergera [textilní továrna] byla likérka Hermann Löw. Dnes je to Seliko. To byl také soukromník, Žid, který utekl. Okupovali to Němci a pak to znárodnili komunisté. A Rusové, když přišli, vyrabovali jednak fabriku s textilem, a také likérku. Vozili demižony s alkoholem. Pamatuji si, že jsme měli doma vázu, která zůstala s kytkami na stole, když jsme na týden odešli do sklepa. Vojáci jen vyhodili kytky a do té špinavé vázy si nalévali z demižonu a z toho pili. Nedovedete si představit, jak vypadali. To byly poslední dny války.“

• „Pak přišel únor [1948] a mám z té doby zajímavý zážitek. Jeden tovaryš, který se tam [v dílně krejčího Ťapťucha] asi vyučil, byl už táta dvou dětí. Přišel únor a prostí lidé dostali do rukou zbraně. Jmenoval se Gusta, příjmení si už nepamatuji. Najednou Gusta nepřišel do práce, přišel asi za dva dny v montérkách, rádiovku na hlavě. Myslím, že u sebe neměl pušku, ale řekl, že je milicionář. A řekl mistrové: ‚Mistrová, kdybych chtěl, můžu vás zastřelit.‘ Ten jeho výrok si pamatuji. A ona říká: ‚Gusto, co to říkáš? Co to říkáš?‘ Byla z toho úplně vyděšená. Opravdu řekl, že by ji mohl zastřelit. A to jsme byli taková rodina. Měli pěkný byt a v jedné místnosti byla naše dílna. Uprostřed byl velký stůl, na kterém mistr stříhal, žehlil a všechno. Byla tam kamínka, na kterých se nahřívaly žehličky, říkalo se tomu železa a byl tam také pult s látkami. A byla tam úplná pohoda. A najednou přijde člověk, který je s vámi denně, a řekne manželce mistra, že by ji mohl zastřelit. Kde se to v těch lidech najednou vzalo? Najednou takový zrůdný režim.“

• „Otec byl opilý, všichni muži, nejen vojáci, ale i naši muži byli opilí. Zpívali: ‚Volha, Volha‘. Byli úplně nadšení, že je konec války. Rusové běhali s puškami kolem záchodů. Měla jsem strach, že tátu zastřelí nakonec Rusové, protože byli tak rozjuchaní. A hledali ženské. Naši lidé jim říkali, kde jsou Němky. Posílali ty Rusy na Němky. A jedna naše sousedka měla sestru na náměstí ve Frýdku. Měla za muže německého důstojníka, dříve to byl lékárník, už starší pán, a byl na frontě. A ona byla sama v pěkném bytě na náměstí ve Frýdku. Ta sestra, sousedka, o ni měla strach. Vzala mě s sebou do Sviadnova, protože hlavní most pod zámkem byl vyhozený do vzduchu. Vyhodili ho naši lidé, když začínala válka. Viděli jsme to z našeho okna. A ta paní si mě vzala s sebou a šly jsme kolem řeky směrem na Sviadnov, kde Němci postavili široký dřevěný most pro potřeby války. Postavili ho němečtí ženisté a teď po něm jela ruská vojska. Měli koně, na vozech naloženou munici. Jeli od Zelinkovic a od Místku se k tomu mostu přibližovali. Blízko je splav řeky Ostravice a u něj dům, kde bydlela moje kamarádka. Byla zrovna venku. Přispěchala ke mně a začala mi vykládat, že Boženka Mondrziková, děvčátko od nás ze školy, je zabitá. A Jarek Vondrák, klempířův syn, že prý také padl. Byla jsem z toho vykulená a najednou obrovský výbuch. Koně létali do vzduchu. Asi nějaká německá střela přiletěla na ten most. Říkali, že na voze s koňmi vezli munici. Nastal obrovský výbuch a v tom zmatku jsem se té paní ztratila.“

• 1

Ostrava, 29.03.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Moravskoslezský kraj
  • 2

Ostrava, 31.03.2023

Vdala se do rodiny popraveného generála Píky a otevřely se jí oči

Vlasta Ručková, 1951
zdroj: Archiv pamětnice

Vlasta Ručková se narodila jako Doleželová 26. prosince 1932 v tehdejším Frýdku. Vyrůstala v chudé rodině u textilní továrny. Zažila německou okupaci ve Frýdku-Místku a osvobození Rudou armádou v květnu 1945. Provdala se do rodiny popraveného generála Heliodora Píky. Jejím strýcem z otcovy strany byl bývalý pilot RAF Vít Angetter, který v roce 1950 zorganizoval s kolegy z aerolinií únos tří letadel do Mnichova. Vyučila se krejčovou. Pracovala jako profesionální řidička a aranžérka. Kvůli nesouhlasu se vstupem vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 byla vyloučena z komunistické strany. Její dcery nesměly studovat. Po pádu komunistického režimu se zajímala o rehabilitaci Heliodora Píky a začala navštěvovat setkání k uctění jeho památky. V roce 2023 žila v Ostravě.