JUDr. Alois Rozehnal

* 1922  †︎ Neznámý

Prvorozenou dceru poprvé viděl až v jejích čtyřech letech v návštěvní místnosti věznice

Alois Rozehnal v době zatčení v roce 1949
zdroj: Archiv bezpečnostních složek

Alois Rozehnal se narodil 8. ledna 1922 v Prostějově jako jediné dítě rodičů Aloisovi a Josefě. V roce 1941 dokončil gymnázium v Prostějově a pracoval pak u firmy Rolný. Krátce také musel v rámci totálního nasazení v roce 1943 do uhelných dolů na Ostravsku. Po poválečném studiu na Právnické fakultě Univerzity Karlovy nastoupil jako právník ve věcech finančních a majetkových na Arcibiskupství pražské. Dne 18. července 1949 byl zatčen StB a ve dnech 19. a 20. ledna 1951 ve vykonstruovaném procesu Josef Moštěk a spol. za velezradu odsouzen k dvanácti letům vězení. Prošel pak nápravně pracovními tábory u uranových dolů na Jáchymovsku a Příbramsku, ale také nechvalně proslulou věznicí v Leopoldově. Svou prvorozenou dceru Michaelu poprvé viděl během návštěvy ve věznici až v jejích čtyřech letech. Po podmíněném propuštění v červnu 1956 pracoval v dělnických pozicích. Ke své právnické praxi se mohl vrátit až během politického uvolnění na konci šedesátých let, kdy byl také rehabilitován. Na počátku normalizace musel opět nastoupit na dělnickou pozici. Později se ale ke svému oboru vrátil a pracoval jako právník v jednotném zemědělském družstvu a bytovém družstvu. Nikdy nerezignoval na své přesvědčení a i během normalizace se dál stýkal s lidmi kolem katolického disentu a účastnil se bytových seminářů. V době sametové revoluce měl několik proslovů na mítincích v Šumperku.