Miriam Rezek

• „Když byla válka, v roce 1944 utekli rodiče do hor na Oravu. Maminka byla tři měsíce v jiném stavu. Hledali, kde by se mohla schovat, a matka si pamatovala nějakou rodinu v místě, kde žili. Matka i otec byli z Velké Bytče. Tak si vzpomněla, že tam někdo bydlí, a šli k němu. Ten člověk řekl, že tam může zůstat, ale aby Němci nezjistili, že jsou u nich, tak otec musel vykopat jámu pod tím domem. Tam se schovali. Šest měsíců tam byli. Matka byla těhotná a bylo to velmi, velmi těžké. Byla zima, v říjnu tam přišli. Dva nebo tři týdny předtím, než skončila válka, ta rodina, která je schovávala, jmenovali se Adamik, rodiče prosila, aby odešli.“

• „Takže maminka měla tři děti, osm vnoučat, dvacet pravnoučat. Vždy říkala, že zvítězila. Má rodinu, má děti a rodina neskončila. Naše rodina je tu.“

• „Bratr vážil 900 gramů, méně než kilo. V nemocnici byly ještě jeptišky a jedna z nich řekla mamince, že asi nebude žít, ale udělá všechno, aby žil. Tak jedna jeptiška maminku vzala, řekla jí: ‚Pojď se se mnou modlit.‘ Maminka řekla: ‚Já jsem Židovka, nemůžu jít s tebou.‘ – ‚Bůh je všude, pojď se mnou.‘ Tak se modlila. Vrátila se do nemocnice a lékař jí řekl: ‚On bude žít. Bude žít.‘ A tak to bylo.“

• „Dani se narodil 1945, dva dny po válce, 11. května 1945. Já jsem se narodila dva roky poté. V roce 1949 jsme přišli do Izraele a mamince se narodil můj bratr Ilan, zemřel v 54 letech na rakovinu. Bydleli jsme v Kirjat Motzkin, otec byl vlakový inženýr. Bylo velmi těžko, neměli jsme skoro co jíst, maminka prala pro cizí rodiny, protože jsme potřebovali peníze. Tři děti, bylo to těžké. Potom to bylo lepší, protože rodiče dostali odškodnění z Německa, to pomohlo. Já jsem studovala na univerzitě, byla jsem v armádě jako učitelka.“

• „Žijeme v Izraeli, ale není to tu lehké ani teď. Situace politická není snadná. Nevím teď, jak to bude. Pro lidi je to tu velmi těžké, pracují moc, když děti studují, je to velmi drahé, když člověk chce dát trochu vyšší úroveň. Ale jak říkala maminka: ‚Jen tady můžeme žít. To je naše zem, tu jsme dostali.‘“

• 1

Izrael, 10.09.2016

Jen tady můžeme žít, říkala maminka

Miriam Rezek 2016
Miriam Rezek 2016
zdroj: foto Jitka Radkovičová

Miriam Rezek se narodila 14. února 1947 ve Vrútkách do židovské rodiny Karasových. Oba její rodiče se během války skrývali v horách na Slovensku. Její matka byla v té době těhotná a šest měsíců strávila v podzemním úkrytu ve Velké Bytči. Dne 11. května 1945 porodila chlapce Daniela, bratra pamětnice. Rodina se v roce 1949 vystěhovala do Izraele, kde žili někteří otcovi příbuzní. V Izraeli bydleli v Kirjat Motzkin a do rodiny přibyl další syn. Miriam Rezek po skončení střední školy nastoupila povinnou vojenskou službu a po jejím absolvování vystudovala pedagogický obor a pracovala jako učitelka. V roce 1969 se provdala a s manželem Jehošuou Rezkem vychovala dvě děti. Dnes manželé Rezkovi žijí v Karmiel.