MUDr. Jan Reiser

• „Dobrý den, já jsem Jan Reiser, já jsem se narodil v Praze, ale už nemluvím česky dobře, zkusím to anglicky. I was born in Prague to Czech parents and in 1960 we left Czechoslovakia and moved to England. My parents subsequently moved to United States after many years here (in UK).“

• „Nyní mluvím a myslím anglicky s anglickými výrazy. Mám anglické vzdělání a historii, myslím, že jsem Angličan. I když jsem se oženil s Australankou a moje děti jsou Angličané a Australané zároveň. Kvůli brexitu možná obnovím svoje české občanství. Už jsem se na to ptal, mělo by to být možné. Narodil jsem se tam (v Praze) a moji rodiče byli Češi. Asi budu potřebovat někoho, aby mi tlumočil, až si budu vyřizovat dokumenty.“

• „Popsal některé historky ve své knize (Arnošt Reiser, Útěk). Neznám toho o mnoho víc, než je té v knize. Nebylo to opravdu téma, o kterém by otec často mluvil. Občas zmínil nějaké historky, většinou když přišel nějaký další dospělý, zejména pokud to byl jeho vrstevník. Normálně o tom s námi dětmi nemluvil. Ale v jeho slovech o válce nebyla žádná hořkost a vždy viděl lidi a jejich skutky v pozitivním náhledu.“

• 1

Hitchin, England, U.K., 30.07.2018

Kvůli brexitu si možná obnovím svoje české občanství

Jan  Reiser
Jan Reiser
zdroj: Hynek Moravec

MUDr. Jan Reiser se narodil 22. června 1952 v Praze, kde žil do svých osmi let. Dnes již mluví česky jen s obtížemi a jak sám říká, pouze o tématech, která byla blízká osmiletému hochovi. Jeho rodiče Arnošt a Ruth Reiserovi přežili holokaust. Otec Arnošt Reiser (1920–2015) působil jako fyzikální chemik na VŠCHT. Neviděl pro sebe už perspektivu života v Československu. V roce 1960 rodina vycestovala na dovolenou do tehdejší Německé demokratické republiky (NDR) s cílem emigrovat na Západ. V dánském přístavu Gedser vyskočili z lodi. Usadili se ve Velké Británii. Jan Reiser vystudoval v Londýně medicínu a začal se věnovat pediatrii. Oženil se s Australankou, jeho děti žijí na různých kontinentech, mladší bratr a rodiče se z Velké Británie odstěhovali do USA. V současnosti (2018), na prahu důchodu, pracuje již jen na částečný úvazek a žije v Hitchinu na sever od Londýna.