Květa Řehořková

• „Byl tam takový velikánský dům – asi jako tři školy, ale víc poschodí, možná šest. A tam byly bezprizorní děti těch rodičů komunistů, co byli utisknutí, zavření nebo byli popravení. Děti chodily mezi námi a chtěly po nás žvýkačky – čuvačky. O těchto dětech nám řekli předem, tak jsme si nějaké čuvačky přivezli.“

• „Koukejte se… když oni jeli po Jilemnici, tam někoho postřelili u Autobrzd. A vznikla tam taková panika v Technolenu a všichni, že jdeme do města. Tak jsme vyrazili a došli jsme na křižovatku a já zůstala stát a říkám: ‚A proč jdeme do města, kdo za nás udělá plán? Já nikam nejdu.‘ Otočila jsem se a šla zpátky, pár lidí šlo za mnou a kromě rodiny Svatých už do města nikdo nešel.“

• „Tady byl pan farář, a protože ve faře bydlela vdova, tak neměl kde bydlet a bydlel tady ve škole. Neuměl si uštípat polínko dříví. Neměl si kde vyprat, kde se vykoupat a všechno bylo dobrý u sestry Řehořkový – třebaže nechodila do kostela, třebaže byla členkou strany. Naopak to bylo vítaný, protože jeho brácha byl v Chartě, a ona jezdila do Jáchymova do lázní a on mohl po mně poslat bratrovi farářovi dopis. Takhle mě využili sviňáci faráři.“

• 1

Jestřabí v Krkonoších - Křižlice, 18.08.2020

V roce 1968 mávala okupantům, za pár let vezla do Ruska žvýkačky

Květa Řehořková, 1952
zdroj: archiv Květy Řehořkové

Květa Řehořková se narodila 18. dubna 1932 jako jediné dítě do rodiny obuvníka Františka Řehořka a matky Amálie Řehořkové v Křížlicích u Jestřábí v Krkonoších. Roku 1938 zde nastoupila do obecné školy, poté navštěvovala školy v Poniklé a ve Vítkovicích. Na konci války zažila ústup německé armády v nedalekém Hrabačově u Jilemnice. Roku 1947 nastoupila na jednoroční učební kurz s ruským jazykem, po krátkém zaměstnání ve výrobně lyží pracovala v textilním závodu ve Vítkovicích (později pobočka podniku Seba Tanvald). V roce 1947 rodina přesídlila na statek po odsunutých Němcích, ale i kvůli chatrnému zdraví otce se po čase vrátili do původní usedlosti. Roku 1949 otec František Řehořek zemřel a Květa převzala jeho místo v textilce a vstoupila do Komunistické strany Československa (KSČ). V roce 1950 se vdala za Josefa Řehořka (jde o shodu jmen), s nímž zplodila dvě děti. Během srpnových dnů roku 1968 odrazovala své kolegy od protestů proti sovětským okupantům. Vzpomíná, jak v 70. letech navštívila se zájezdem Sovětský svaz. V té době se angažovala v Červeném kříži a v bezpečnostní a kulturní komisi KSČ, zároveň udržovala dobré vztahy i s místním farářem. Do roku 2015 působila Květa Řehořková jako knihovnice.