Václav Přibek

• „Dohrál se zápas, my jsme byli ve Strašnicích, s bratrem jsme pak šli na tramvaj, tehdy tam jezdila jedenáctka, ta byla na konečné úplně plná, už se tam ani nevešli lidi... A tady [na Václavském náměstí], jak byl Aeroflot, tak tam byla – to si pamatuju – hromada dlažebních kostek a vedle toho byli nějací pomocníci Veřejné bezpečnosti, nebo jak to říct, kteří to tam dali asi naschvál... A nějací kluci vzali ty dlažební kostky a házeli to tam a rozbili výlohu. Ale to bylo spontánní… ne, že by někdo vzal tu kostku z davu, to vůbec ne, to spíš byli lidi, kteří tam byli prostě dosazení, kteří tam přešlapovali a kteří to potom udělali... Jestli to byli agenti, nebo Češi, nevím. Ten dav byl takovej překvapenej, strnul. Vykašlete se na to… Každej se začal stahovat a uvědomil si, že je to něco, co to všechno kazí, a že chtějí něco vyprovokovat. A každý si taky uvědomil, že jde o život. Protože kdyby se skutečně ten dav rozlítil, tak by byli schopni to tam rozstřílet, si myslím…“

• „V osmapadesátým roce k nám ráno přijela policie, to bylo zase někdy v září, udělali prohlídku. Měli jsme husy, slepice, ale na to jsme brali deputát od toho statku nebo se jim to strhávalo z platu, nejsem si jistý, jak to bylo přesně… A oni, že máme hodně drůbeže. Ale to bylo nutné, protože když rodiče pracovali, tak nemohli jít třeba něco nakoupit, to by museli jet do Trutnova nebo Žacléře, to bylo zhruba stejně daleko. Takže jsme měli husy, slepice a prase, ale to nám všechno povolovali, to jsme mohli mít. Ale oni potom řekli, že toho máme moc a že rodiče okrádají statek a že si vykrmujeme husy. Ty toho ale nespotřebovaly moc, těch jsme tam měli hodně, protože nad námi ještě bydleli Slováci, ty měli taky husy, a před námi byl takový potok za cestou, tak si mysleli, že jsou to všechno naše husy… Přijeli ráno, udělali prohlídku a tátu odvezli a zavřeli. My jsme z toho s mámou byli vyvalení… Pak ještě přišli a začali vážit hrnečky s obilím, kterým se krmilo. Táta jezdil s koňmi, ale byl tam ještě další pár koní, se kterými jezdil ten jeden Němec – Willy. A máma zas v zimě, aby byla práce, tak krmila telata o barák níž, tam byla taková moderní stáj po Němcích. A oni řekli, že rodiče okrádají statek o to krmení. Takže to došlo k soudu a tátu už nepustili, táta byl ve vyšetřovací vazbě a byl soud a odsoudili ho na tři roky... A máma původně měla dostat jeden rok, že taky kradla. Ale protože se postavila a řekla, že ne, že nic špatného nedělala, tak jí přidali ještě rok.“

• „Asi někdy v září přijeli od StB, udělali nám prohlídku, vyházeli mámě všechno prádlo ze skříní… prostě tam byl strašnej bordel… Já jsem na to koukal jako dítě, co jsme komu udělali. A tátu odvezli a zavřeli ho. Nikdy nebyl souzenej a byl zavřenej až do Vánoc. Byl na Borech a my jsme měli možnost se za ním jít akorát jednou podívat na návštěvu. A bylo to takový… pro mě to bylo špatný, protože táta byl za sklem a ještě za sítí a museli jsme stát naproti sobě. Já jsem nechápal, co kdo komu udělal, protože nevím, že by někdy někomu něco udělal. A potom se vrátil na Vánoce domů, to bylo v prosinci 1952 a to už jsme dostali rozhodnutí, že musíme opustit okres Domažlice a že se tam nesmíme vrátit ani nikoho navštěvovat… Byli jsme vystěhovaní na Babí, to je okres Trutnov, taková horská vesnice. Některé věci jsme si mohli vzít, ale z toho hospodářství jsme si prakticky nemohli vzít nic, protože přijelo malé stěhovací auto, do toho se vešly jen základní věci, a už tam čekali lidi, kterým – si myslím – se některé věci líbily, že si je rozebrali. Ale nemohu říct, že to tak bylo… Ale mám takovou nepříjemnou… nepříjemnou vzpomínku, když jsme měli kočku a ten jeden chlapík ji hodil do pytle a zabíjel ji...“

• 1

Co jsem se narodil, tak mě v podstatě trestali, žádný mi neřekl proč

Václav Přibek v roce 1951
zdroj: Archiv pamětníka

Václav Přibek se narodil 15. září 1945 na statku U Blatských v Luženicích na Domažlicku jako poslední ze tří dětí Jakuba Přibka a Markéty Konopíkové. Rodiče pocházeli ze starých chodských selských rodů, na svém statku hospodařili až do roku 1953. Statek patřil dědovi Václavu Konopíkovi, prvorepublikovému starostovi obce a členovi agrární strany. Václav Přibek zažil postupnou likvidaci soukromých zemědělců na Chodsku, která pro rodinu skončila nejprve uvězněním otce Jakuba (1952) a následně zabavením statku a nuceným vystěhováním celé rodiny do obce Babí v okrese Trutnov (1953) – oficiálním důvodem bylo „neplnění povinných dodávek státu“. V Babí navštěvoval základní školu, docházel na náboženství a byl biřmován. V roce 1959 spolu s matkou vesnici opustil. Tomu předcházelo zatčení a věznění obou rodičů z důvodu údajného „okrádání státního statku Trutnov – Babí na krmení“. Základní školu dochodil v Praze, kde v době věznění rodičů žil u své tety Marie Konopíkové. Po návratu rodičů se celá rodina přestěhovala do pražských Strašnic, kde rodiče prožili zbytek života. Po dokončení základní školy nesměl dále studovat, začal se učit zedníkem, pracoval na stavbě řady pražských sídlišť. Při zaměstnání si dodělával večerní jedenáctiletku a v roce 1965 úspěšně odmaturoval. Později dostudoval průmyslovou školu, doplnil si pedagogické vzdělání a od 80. let vyučoval na pražském učilišti budoucí stavaře. Okupaci roku 1968 prožil v Praze – byl svědkem dramatických událostí na Vinohradské třídě. V 90. letech se živil jako stavbyvedoucí. Statek v Luženicích byl rodině vrácen v 90. letech v restitucích, nikdo z rodiny už se ale zpět nevrátil. Část, kterou stále vlastní, pronajímá agrospolečnosti v Luženicích. V době natáčení (2021) žil v Praze.