Valentyna Platonivna Denysjuk

Někdo se vydával za banderovce a kradl, ale tohle povstalci nedělali

Valentyna Platonivna Denysjuk, 1957
zdroj: archiv Valentyny Platonivny Denysjuk

Valentyna Platonivna Denysjuk se narodila 16. listopadu 1929 v obci Tarakaniv v Rivnenské oblasti v tehdejším Polsku. Na západní Ukrajině prožila sovětskou (1939-1941) i nacistickou okupaci Volyně (1941-1944) a za nacistické okupace se stala aktivní spojkou (zv‘jazkova) Ukrajinské povstalecké armády. Roznášela letáky, připravovala pro povstalce jídlo a předávala informace mezi jednotlivými povstaleckými skupinami. Po osvobození západní Ukrajiny Rudou armádou v roce 1944 byla Valentyna Denysjuk v roce 1947 zatčena a ve městě Dubno vyslýchána a vězněna. Celkem byla odsouzena na deset let a v roce 1948 byla transportována do sovětského pracovního tábora (tzv. gulagu) Pečora v republice Komi na severu Sovětského svazu. Zde budovala železnici a počátkem 50. let byla přesunuta do Irkutské oblasti, kde v lese zpracovávala dřevo. V roce 1954 byla propuštěna a po svém příchodu do Dubna pracovala v mechanickém závodě, kde se postupně vypracovala na účetní. Zatčena za pomoc ukrajinským povstalcům byla rovněž její sestra Nadja a manžel Onufrij Mychajlovič (1927-1990), který byl vězněn v gulagu Norilsk v Krasnojarském kraji. V současnosti žije Valentyna Denysjuk ve městě Dubno v Rivnenské oblasti na západní Ukrajině.