Ing. Jan Petrof

• „Pořád je dobrý udržet to dobré jméno firmy, dobrou pověst té firmy, myslím si, že to dělá hodně pořád, prostě je to pořád platná záležitost.“

• „Tak ten nejmladší, Vladimír, který měl také šest let, tak ten se vrátil, když si odseděl necelých pět let. Rok a čtvrt, asi, mu odpustili. No a ta teta dva a čtvrt a jinak ostatní všichni měli to naplno. Ten můj strýc se vrátil jeden po třech a půl letech a jeden po dvou a půl letech. No a samozřejmě proto, aby mu zabavili majetek a samozřejmě všechny věci, které měli. Jeden měl nějaké známky a nějaké i jiné věci.“

• „‚Soudruh Jan Petrof měl kliku, že zemřel, protože bychom si ho taky půjčili na převýchovu.‘ No a ten Antonín prostřední, 73 let, když tam nastoupil, tak ten... asi za dva roky dostali jeho synové najednou depeší, že si pro něj co nejdřív mají přijet, nejlépe druhý den nebo maximálně do pozítří, a ať si přijedou autem, a pokud je nemají, ať si auto půjčí, takže ho propouštějí okamžitě domů, tak ti samozřejmě moc nevěděli, o co jde. No a když milého strýčka Antonína propustili, tak zjistili, že má otevřenou tuberu, takže proto autem, aby nikoho nemohl nakazit. No a tak si ho vzal mladší jeho syn, do Liberce do sanatoria se ho podařilo umístit, ale on tam asi během pár dní zemřel.“

• „Takže pět příbuzných bylo zavřeno z té akce likvidace antagonistických třídních nepřátel a takže samozřejmě tím, že my jsme bydleli nejenom vedle továrny v Hradci Králové, tak se to všechno na nás podepsalo a nemohli sehnat pořádně zaměstnání. Tak tatínek pracoval v tom stavebnictví a maminka na těch záchodech na nádraží, potom ještě tam myla a uklízela vagony. Prostě takhle to bylo.“

• 1

Hradec Králové, 14.08.2018

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Rodinná firma je poctivá práce pro příští generace

Studio Post Bellum Hradec Králové 14. 8. 2018 - portrétové foto
zdroj: Studio Post Bellum Hradec Králové 14. 8. 2018 - portrétové foto Jana Petrofa

Jan Petrof se narodil 10. května 1940 v Hradci Králové. Otec byl pokračovatelem rodinné tradice ve firmě Petrof a maminka se za svobodna jmenovala Libánská. Její otec byl bankovním ředitelem České průmyslové banky v Hradci Králové. Historie firmy Petrof se datuje již od roku 1864. Pamětníkův dědeček Libánský zemřel v roce 1939 při srážce s německou vojenskou kolonou. Rodinná firma byla v roce 1948 zabavena komunisty a nikdo se jménem Petrof už do továrny nesměl vstoupit. Jan Petrof měl problém dostat se na střední školu. Otec pak pracoval jako kopáč na stavbách a maminka uklízela záchody na hlavním nádraží v Hradci Králové. V roce 1959 prezident Antonín Novotný vyhlásil kampaň namířenou k likvidaci antagonistických tříd, živlů a třídních nepřátel, tedy především likvidaci velkoburžoazie, obchodníků a živnostníků. Rodičů Jana Petrofa se to nedotklo, protože již dávno pracovali v dělnických profesích. Dalších pět příbuzných však skončilo ve vězení. Byli odsouzeni k mnohaletým trestům. Prastrýc Antonín dokonce po dvou letech věznění zemřel na otevřenou TBC. Komunistický režim jim také zabavil všechny cenné věci. Jan Petrof zažil mnohá příkoří, jak v době studia, tak i později. Nakonec pracoval u Lesostaveb, a dokonce později mohl vystudovat Vysokou školu ekonomickou. Po roce 1989 Jan Petrof jako nejstarší z rodu vedl složitý proces restituce a privatizace rodinné firmy. Ta se nakonec vrátila do rodinných rukou. Firma měla pak i velmi složitá období, kdy musela omezovat výrobu v době hospodářské krize po roce 2001. V současné době je rodinná firma Petrof opět na vzestupu. V roce 2004 předal pamětník pomyslné nástupnické žezlo své nejstarší dceři. V roce 2008 obdržel medaili Za zásluhy od prezidenta Václava Klause.