Vladimír Pech

• "Otce odsoudili v roce 1955, protože on ještě dodával do Drahova a do JZD elektřinu. A oni v roce 1955 do Drahova přivedli státní proud, tak už elektřinu od nás nepotřebovali. A protože otec byl aktivní za války a v té straně a dalo by se říct, hospodáři ho uznávali, tak ho museli odsoudit. Dokonce v tom rozsudku padla věta, že mlynář Pech svými názory a postoji ovlivňoval socialistický chod vesnice. A tím jsme právě byli vystěhovaní. Otec nesměl bydlet v tehdejším soběslavském okrese, tak se vystěhoval do Černé v Pošumaví."

• "Rok 1968 jsem prožíval jako student. Nebo teda učeň. My jsme měli praxi v Čekanicích v Táboře, tam jsme stavěli, protože jsem se učil zedníkem, tak tam jsme stavěli ty haly. Já jsem v podstatě nikdy do práce nezaspal. A 21. srpna jsem poprvé zaspal. Nevím proč, no prostě zaspal jsem. Jel jsem do práce až tím druhým vlakem, a protože to bylo v srpnu, tak to byl ten vlak takzvaný školní. A ten byl o prázdninách prázdný, nikdo tam nebyl. Tam jsem byl ve vagónu v podstatě sám. A v Soběslavi ten vlak tenkrát stál nějak dost dlouho a shodou okolností – nikdy jsme se nepotkávali – jsme se potkali ve vagónu tady se sousedem Pepíkem Doležalů, chodili jsme spolu do třídy taky. A on mi povídá: 'Člověče, vždyť oni nás obsadili Rusáci, prý!' Já povídám: 'Já nevím, tak já jsem tady rádio puštěné neměl. Asi válka nebo něco takového.' Tam v tom vlaku byl klid, dojeli jsme do Tábora, tam jsem se dostal až potom na stavbu. A my jsme měli v autojeřábu rádio. Tak to měl puštěné, tak celá stavba byla kolem rádia. Už se nedělalo, všichni: 'Co se děje, co se děje?' Když jsme odjížděli ten den z práce, tak ještě byl relativní klid v Táboře. Ale už začínaly jezdit z Prahy plné vlaky, Pražáci utíkali z Prahy."

• 1

Krkavec, 04.03.2019

Když nemáš trpělivost, neuděláš nic

Vladimír Pech, 2019
Vladimír Pech, 2019
zdroj: Vladimír Pech 2019

Vladimír Pech se narodil 25. ledna 1951 v Borkovicích, převážnou část dětství a mládí strávil v Krkavci u Veselí nad Lužnicí. V roce 1955 byl jeho otec Vladimír Pech starší odsouzen a vystěhován, jeho syn s ním chvíli bydlel v Pošumaví. Vladimír se později vrátil zpátky do Krkavce za dědou, v roce 1957 přišel i jeho otec a začal pracovat na místní pile. Vladimír se vyučil zedníkem, pracoval v jednotném zemědělském družstvu (JZD) a později začal podnikat. Ve stáří opravil rodinný mlýn a dnes v něm jeho syn provozuje penzion.