Anna Novotná

• „My jsme tam dělali stolařskou práci na vrtačce a tak, měli jsme šéfa jako mistra, starý pán to byl. Byli tam Francouzi, Rusi, prostě různé národnosti, na ty byli opravdu přísní. My, co jsme dělali na těch strojích, tak si pamatuji, že když jsme dostali balík z domova, jak jsme mohli, tak jsme je nenápadně upozornili, aby šli na šatnu a aspoň něco málo jsme jim dali, měli se špatně. Ale opravdu, nezažila jsem nálet a Němci byli tak hloupí, že když jsem měla oteklou ruku, věřili, že to mám nevím z čeho. Holky mi tam dali vosu, která mě štípla, tak to byl pracovní úraz. Tak jsem pak byla asi 14 dní na lágru, dělali jsme, co jsme mohli."

• „Když to přišlo, tak (se říkalo) Češi pěši do Prahy, tatínek šel první, aby tady našel nějaké bydlení. Našel ho v Prštném. Tam měli domácí jenom nízký domek a zvedali to o jedno poschodí a tam brali nájemníky. Maminčina sestra bydlela na Padělkách (ve Zlíně) a neměla děti. Byli jenom dva, tak jsme zatím, než to dostavěli v tom Prštném, bydleli u tety."

• „Nebylo to ani z desetiny takové, jako je to teď, protože rodiče, jak dělal jenom jeden, neměli peněz nazbyt. Maminka sice zaměstnaná nebyla, ale bydleli jsme v lázeňském městě, tak jsme jako děti chodily s košem prádla špinavého od hostů a maminka prala na valše. Vyprala, usušila ,vyžehlila, poskládala do balíčku a už jsme to zase nesli zpátky. Hned vedle domu, kde jsme bydleli, tekl potok, jmenoval se Dubové, a jelikož voda nebyla moc k mání, tak jsme v bečce nebo v kýblech museli tu vodu na praní i na máchání nosit."

• 1

Zlín, 27.06.2022

Když jsme museli odejít ze Slovenska, bylo mi čtrnáct let

Anna Novotná při natáčení pro Paměť národa, 27.června 2022, Zlín
zdroj: Paměť národa

Anna Novotná, roz. Vaňková, se narodila 15. června 1924 v Piešťanech. Otec, Josef Vaněk, se živil jako stolař. Nejprve pracoval ve Vídni, poté v Piešťanech, kde se seznámil s Helenou, roz. Maráčkovou. Postupně se jim narodily tři děti. Anna jako prostřední. Otec byl Čech, matka Slovenka. Anna vyrůstala za první republiky, matka byla v domácnosti, pečovala o děti a přivydělávala si praním prádla. Roku 1938 Anna ukončila docházku do měšťanky, téhož roku byla podepsána Mnichovská dohoda. Po vzniku Slovenského státu v roce 1939 už Češi na Slovensku nebyli vítáni. Rodina se přestěhovala do Čech a usadila se ve Zlíně. Anna Novotná zde pracovala v prodejně látek a oprav pánského prádla u pana Kopeckého, později šila boty ve firmě Baťa. V letech 1944 -1945 byla dvakrát nuceně nasazena, poprvé v německém Zschopau, posléze v Nové Pace, domů se vrátila v dubnu 1945. Roku 1947 se provdala za Adolfa Novotného, postupně se jim narodily tři děti. V letech 1954 -1988 pracovala v n. p. Rudý říjen v Gottwaldově. V roce 2022, v době natáčení, žila ve Zlíně.