Jurij Nikelský

• "Bylo to nebezpečné. Jak jsem dělal ten byznys, tak jsem z toho vždycky nějak vycouval. Chytře. Nikdy jsem nikomu nic nezaplatil. Když se jednou něco takového stalo, tak jsem věděl. Pozvali mě, že by mi dělali střechu. A já jsem se připravil, našel jsem telefonní číslo na jednoho policistu, jmenoval se Jan Svoboda. Ten policista byl nasazený proti rusky mluvící mafii. Když jsem přišel na ten rozhovor, tak jsem jim řekl, že tady mají číslo na chlapa, se kterým pracuji. Že jsem pod ním. A oni už si mysleli, že jsou tam všude kolem v tom baru policajti."

• "Ale mafie tady byla. V 90. letech to byla móda být mafiánem, žít podle těch pravidel. I když jsi malý kluk. Bylo módní nedělat, co by se mělo, byl to takový kodex – účesy, oblečení – takového člověka bylo poznat. Samozřejmě, že takové lidé sem také přijeli do Prahy. Říkali si: ,Já ale přece nemůžu pracovat, jsem pacan a budu tyhle věci dělat i tady.‘ Oni chodili za těmi byznysmeny a dávali jim střechu. Plať nám měsíčně něco a když budeš mít nějaké problémy, tak my přijedeme a pořešíme to. A bylo tady hodně mafie."

• "Můj ročník, nebo trošku starší, se narodili a dětství prožili v Sovětském svazu. Pozdní Sovětský svaz nebyl tak špatný. Ten raný ano, mohli bychom si povídat s babičkami, ty by nám vyprávěly hodně špatného, ale ten pozdní nebyl tak špatný. Samozřejmě, ve škole nás honili kvůli džínům a dlouhým vlasům. Hodně jsme kupovali od Poláků. Ti k nám jezdili a prodávali nám různé věci. U nás kupovali v obchodech elektrické věci a nám prodávali žvýkačky, trička, botasky. Vždycky se jezdilo na nějakou dálnici, tam se zastavilo a on tím maluchem fiatem přijel, měl ho plný zboží a tam se potom handlovalo. "

• "Psal dopisy domů a nějací jeho kamarádi mu řekli: ‚Už se vrať, tady je to v pořádku, nic nám nehrozí.‘ Zřejmě byli koupeni nebo zastrašení komunisty. Tak on se vrátil s rodinou a vydržel tam dva dny. Jel někam do sousedního města a od té doby ho už nikdo neviděl. Nikdo nevěděl, co se s ním stalo. Ať potom přišel dokument, že byl zastřelen u Petrohradu, kde je jezero. Byl tam zastřelen při pokusu o útěk v zimě přes led. Tam ho zastřelili."

• 1

Na mafii se muselo chytře

Jurij Nikelský v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Jurij Nikelský se narodil 11. května 1976 ve Lvově do smíšené rusko-ukrajinské rodiny. Matka pocházela z Kazachstánu, odkud její rodina po válce utekla před bandity a bolševiky. Dědeček z otcovy strany Vladimir Nikelský naopak s bolševiky bojoval během ukrajinské války o nezávislost. Jurij už ale vyrůstal v relativně klidnějších vodách pozdního Sovětského svazu ve městě Mykolajiv u Lvova. Jeho otec Vladimír pracoval jako advokát a matka byla v domácnosti. Ve svých dvaceti letech se rozhodl vydat do České republiky za prací a už tady zůstal. Živil se jako pomocný dělník a prodejce textilu ve vietnamských tržnících Bokave a Sapa. Podařilo se mu vyhnout sporům s ruskojazyčnou mafií a podnikání se mu dařilo. V roce 2023 žil v Praze a živil se prodejem a pronájmem realit.