Konstantin Miovský

Já vletěl do vagonu a křičel: Lidičky, radujte se, tady mluví jako my!

Konstantin Miovský

Konstantin Miovský se narodil v roce 1935 ve vesnici Strkovo (řec. Platy) v okrese Florina v západní Makedonii patřící Řecku. Jeho rodina byla zemědělsky založená, má dvě sestry, jeho otec padl v roce 1940 na albánské frontě a jeho matka se později vdala za makedonského partyzána, se kterým měla další tři děti. Miovský odešel z Řecka v roce 1948, přes zastávky v Bitole a Prilepu se dostal do Bulkesu, odtamtud byl po měsíci odvezen přes Maďarsko do Mikulova. Prošel domovy v Ľubochni, Slovenské Ľupče, Sobotíně a po krátkém období na výcviku v Bratislavě odešel do učení na strojního zámečníka v Esce Cheb. Po vyučení dostal umístěnku do Královopolské strojírny v Brně, po nějaké době si na popud svého řeckého kolegy udělal střední průmyslovou školu, po maturitě dostal umístěnku do TOS Kuřim, kde pracoval do roku 1994. Vojnou odsloužil u protiraketové obrany města Brna, vyšel jako četař. Z pracovních důvodů vstoupil v roce 1964 do KSČ, v roce 1989 vystoupil, dnes není politicky angažovaný. Má tři děti se svou českou manželkou (dva syny a dceru), jeden z jeho synů vede adiktologii na 1. lékařské fakultě UK, druhý učí na gymnáziu, dcera je finanční poradkyně. Dnes je pan Miovský v důchodu a žije v Tišnově.