Vilém Michal

Nás štvalo, že veřejnost byla naprosto otupělá a neuvědomovala si, co může následovat

Vilém Míchal v roce 1963
zdroj: archiv pamětníka

Vilém Míchal se narodil 27. května 1932 v Brně. Od druhé poloviny roku 1944 až do konce druhé světové války zažil v tomto městě několik spojeneckých bombardování. Během studia na gymnáziu se zapojil do protikomunistické odbojové skupiny studentů ANNA, jejíž členové nechtěli po komunistickém puči přihlížet, jak se republika mění v totalitní stát. V rámci svých možností se snažili o obnovení demokracie a upozorňovali apatické občany na nesvobodné poměry v Československu. Tiskli letáky, poškozovali tabule KSČ a sestavovali seznamy aktivních stranických funkcionářů. Po rozkrytí skupiny poslal Statní soud v Brně 19. března 1952 těchto sedmnáct mladých lidí za protistátní činnost do vězení. Pět z nich před dovršením plnoletosti. Viléma Míchala odsoudili k jednomu roku odnětí svobody, který strávil v různých věznicích a také těžbou smrtelně radioaktivní uranové rudy na Jáchymovsku. Po propuštění musel narukovat na vojnu. Zařadili ho do pomocných technických praporů a následující dva roky fáral uhlí na Ostravsku. Po návratu do civilu Vilém Míchal až do odchodu do penze pracoval u Pozemních staveb. Dálkově si dodělal maturitu a následně se hlásil na vysokou školu. Kvůli špatnému posudku ale nebyl přijat. Krátce po vpádu vojsk Varšavské smlouvy odjel do Vídně a dlouho se rozmýšlel, že se do republiky již nevrátí a emigruje. Z rodinných důvodů od svého úmyslu nakonec upustil. V roce 2018 žil v Olomouci.