nadporučík Václav Maťátko

Byl jsem hlavní meteorolog, všechno jsem musel hlásit na štáb. Beze mne nezačal útok naší armády.

zdroj: Post Bellum - archiv pamětníka

Václav Maťátko pochází z Volyně. Narodil se 30. 3. 1924 ve Straklově. Navštěvoval základní školu. Ve škole bylo hodně národností. On seděl v lavici se Židem.: „Jednou mi přinesl mácu. O tomto jídle kolovala historka, že je v něm lidská krev. Já jsem se ho bál.“ Otec byl švec. Otec byl třikrát ženatý, a tak měl Václav Maťátko mnoho sourozenců. Rodina měla obchod. Němci odváděli mladé lidi na práci do Německa. V. Maťátka nasadili na práci na lvovskou silnici. Chodil do Sokola. Jezdili na cvičení do okolních vesnic. Hrál v kapele na housle. Chtěl jít do války s kapelou. Zkoušel ho z hraní Vít Nejedlý. Bohužel nebyl tak dobrý houslista a do kapely se nedostal. Jeho kamarádem byl plukovník Masopust. V březnu roku 1944 nastoupil do armády. Odveden byl v Rovně. Hodně příbuzných se dostalo do čs. armády. Po základním výcviku byl na zvláštním soustředění v Rumunsku, v Besarábii. Pak byl asi měsíc v Radomi na chemickém školení. Dále se zabýval hlavně meteorologickým měřením. K frontě se připojil na Dukle. Z Dukly se dostal, do Stropkova, Lipt. Mikuláše, Žiliny, Vrutek. Na konci války byl v Kroměříži. Pak byl v pohraničí a byl přítomný odsunu Němců. Dále pracoval u SNB. Studoval na strojní průmyslovce a na střední policejní škole.  Za nějakou dobu od SNB odešel a měl velké problémy se získáváním práce. Stal se funkcionářem ve Svazu bojovníků za svobodu.