Věra Martinů

• „Maminka mi hodně vyprávěla, co se v Načeradci dělo. V Načeradci vznikl v Podblanicku odboj. Možná do dneška ještě stojí chata, kde se scházeli ti, něco jako partyzáni, proti nacismu odboj. Maminka říkala, že si pamatovala, že to byl pan Chalupa, pan Klenka, pan Polívka, to byl můj strýc, pan Klokočka a ještě to měl být nějaký učitel. Bohužel pan Klenka, oni potom byli... já bych mohla citovat z knihy Načeradec, která vyšla k 800. výročí Načeradce, že hodně mladých lidí šlo pracovat do Sudet, do Německa na práce a právě píšou: posledních 6 bylo odvlečeno v roce 1942 do Terezína, a protože tam byli mučeni a maminka vyprávěla, že pan Klenka nevydržel to mučení a on je vlastně… nevím, jak to bylo, to nevím, protože ten pan Klenka zůstal jedinej z nich naživu. Strejda přišel po válce domů a měl tyfus a potom v Kladrubech vlastně zemřel.“

• 1

Praha 4, 13.12.2021

Přála bych si, aby si mladí vážili míru

Věra Martinů
Věra Martinů
zdroj: Natáčení PNS

Věra Martinů, rozená Zamrzlová, se narodila 9. listopadu 1943 v Načeradci v okrese Benešov jako jedno ze tří dětí. Otec byl za 2. světové války odveden bojovat a matka se sama starala o rodinnou živnost, dětem tak péči moc věnovat nemohla. Strýc Jaroslav Polívka byl odbojářem později vězněným v Terezíně. Pamětnice od 17 let až do důchodu pracovala jako učitelka v mateřské škole. V roce 2021 žila v Praze.