Sergio Lastres

• "Nemáte žádnou záruku, že se sejdete se svou rodinou, děláte to na základě naděje. Ale člověk se dostane do bodu, kdy si uvědomí, že je to jediný způsob, jak pomoci rodině. To, co děláte, je mnohdy nezákonné. Policie nás navštívila kvůli prodávání již zmíněné loterie. Musel jsem jednou naplnit seznam, sbíráte peníze, lidé si musí zapsat číslo, které chtějí hrát, a musíte to vzít na jiné místo, někteří lidé to nazývají bankem. Je to riskantní, protože pokud policie ví, že to děláte, počkají si na vás na silnici. Mohou také sledovat, kam seznam uložíte, je to jako banka, instituce, která něco obdrží a něco zaplatí. Peníze má ten, kdo vyhraje. Prožívali jsme neustálé riziko. To nám ale dalo peníze, které nám umožnily žít, nemohli jsme to opustit. Jednou jsem ten seznam musel spolknout. Znovu nám policisté zaklepali na dveře, museli jsme zahodit věc, do které jsme čísla schovávali, a nechat to zmizet, i když to bylo riskantní. Tak jsme nemohli žít. Nechali jsme děti v dobrých rukou."

• "Už nás neuznávají jako Kubánce. Byla to velmi obtížná jednání. Museli jsme začít normální život v mimořádné situaci, které jsme se museli přizpůsobit. Děti například mnoho měsíců nestudovaly, měli jsme z toho obavy, i když tam byli učitelé. Mluvili jsme s vojáky, že se děti musí učit, ať tráví svůj čas tak, aby byly mentálně rozptýleny v takové stresující situaci. Stres nebyl jediný faktor, mnoho lidí onemocnělo hned zpočátku. Nejhorší byla nejistota, řeknou vám, že budete tady po dobu 5 měsíců, ale nevěděli jste, kolik času tam ve skutečnosti budete. Opustili jste život na Kubě, pomáhali jste lidem, začali pracovat a pak se třeba ukázalo, že jste na místě už rok, aniž byste něco vyprodukovali. Bylo to obtížné, mnoho lidí se utopilo. Na Guántanamu kolovaly příběhy všech lidí. Mluvil jsem s přeživšími, kdy na moři došlo k rodinným úmrtím. Myslím, že stále neexistuje přesné číslo, kolik lidí už zemřelo."

• "Když si lidé uvědomili, že zemřou, zůstal vor v hrobovém tichu, v úžasném klidu. Ti, kteří předtím křičeli, řvali, seděli mlčky. Vodu už jsme měli až po prsa. Bál jsem se, že se utopím, bál jsem se o svou ženu. Cítil jsem se provinile. Vina mi nedovolila se bát. Neměl jsem sem ženu brát, protože pokud se teď oba utopíme, děti zůstanou samy. Myslel jsem na všechny možné scénáře. Modlil jsem se. Věřím v Boha, ale nejsem praktikující věřící. Nechodím do kostela každou neděli jako katolík, neznám úplnou modlitbu. Ale dobře, začal jsem se modlit k Panně Marii, aby nás zachránil. Měl jsem s sebou kubánskou vlajku a slíbil jsem jí, že ji vezmu do kostela v Miami. Ať zachrání alespoň ženy a moji manželku a další. Uzavřel jsem se zcela do sebe, zdálo se, že se všichni modlili, protože tam panovalo naprosté ticho. Moře bylo klidné. Jediný den, kdy bylo moře klidné. Když jsem se modlil, slyšel jsem hluk a myslel jsem, že jsem to já, ale hlasitost stoupala, a když jsem zvedl hlavu, viděl jsem dvě letadla Bratrů záchranářů (Hermanos al Rescate), která nás viděla. Byli jsme zachráněni."

• 1

Miami, USA, 10.04.2019

• 2

Kubě nic nedlužím, vše jsem se naučil sám

Lastres Sergio
Lastres Sergio
zdroj: Post Bellum

Sergio Lastres se narodil 27. března 1965 na Kubě do chudé rolnické rodiny, která nikdy nesympatizovala s režimem a ani ho neuznávala. Když dospíval, tušil, že na Kubě nebude chtít zůstat, protože takhle si svůj život nepředstavoval. Sergio má moc rád umění, dostal se na Kubě na uměleckou školu, kam ale nakonec nenastoupil. Vyhazov z práce kvůli pokusu o první útěk ho utvrdil v tom, že to zkusí znovu. Napotřetí se to již povedlo, ačkoli za dosti dramatických okolností. Po několika měsících na Guántanamu se Sergio s manželkou dostali do USA. I když mají na Kubě stále jednu dceru s vnoučetem, už nikdy se tam nechtějí vrátit. Svoboda totiž nabízí mnoho příležitostí a oni se jí nehodlají vzdát. Navíc se Sergio naplno věnuje milovanému umění. Během svého života pochopil, že diskutovat s lidmi o komunismu není nic jednoduchého. A přístup některých Kubánců k boji za svobodu ho zcela odrazoval od jakékoli snahy a riskování vlastního života. Sergio se domnívá, že velká část kubánské společnosti ani o změnu nestojí.