Asher Lastovecký

• „Mně se nelíbili komunisté. Udělal jsem vše pro to, abych mohl odejít. Podal jsem žádost, že chci pryč. Zavolal si mne pověřenec (povereník) pro vnitro generál dr. Mikuláš Ferjenčík: ,Proč chceš opustit Československo?‘ – ,Protože máme stát, jdu do mého státu.‘ – On na to nic neřekl. Tak jsem se dostal sem (do Izraele) a žiji tady dodnes. Manželka mi zemřela před deseti roky a já ještě pracuji. Dnes dopoledne jsem pracoval jako dobrovolník, ne za peníze. Tady na Karmelu (v Haifě) je nemocnice, tam já pracuji dvakrát týdně. Já tam pracuji na kompjůtru, umím s ním pracovat a doma mám také počítač.“

• „Moje jméno je Lastovecký Asher, narodil jsem se na Slovensku v obci Lastovce, okres Trebišov.“ Lastovecký v obci Lastovce? „Moje jméno předtím bylo Schachner. Po válce jsem byl notárom, v Čechách takový úřad nebyl (představitel státní správy – pozn. autora). Na ministerstvu vnitra mi zástupce ministra povídá: ,Ty se nestydíš, takové německé jméno, Schachner.‘ To bylo v pětačtyřicátém roku. Já mu na to: ,Ale tak jsem se narodil.‘ – ,To nevadí, já ti to hned tady změním. Kde jsi se narodil?‘ – ,Lastovce.‘ – ,Tak se budeš jmenovat Lastovecký.‘“

• „Byl jsem sice kandidát komunistické strany, mám legitimaci, ale moc se mi to nelíbilo. Jako notár jsem dostal příkaz, že rolníci musejí odevzdat vše, co mají na poli. Musel jsem to vykonat. To jsem nechtěl dělat. Věděl jsem, že pokud to nebudu dělat, že mě dají do basy. Tak jsem odešel sem (do Izraele).“

• „Když jsme přišli do Státu Izrael, tak jsme dovezli několik děl, v roce 1949 jsem byl asi měsíc jako instruktor nedaleko Tel Avivu. Byl jsem instruktorem, učil jsem, jak to rozebrat a zase nazpět to postavit. Byl jsem tam jeden měsíc, poněvadž na to jsem měl výcvik. S lopatou jsem pracoval, ale potom jsem měl tento výcvik. To byly československé Boforsy. Každý rok jsem byl na vojně, na cvičení. Byl jsem v záloze.“

• „Pracoval jsem na různých příležitostných pracích, ale musel jsem narukovat do vojska, protože jsem měl dvacet let. V roce 1941 mi bylo dvacet, tak jsem narukoval do Humenného, ale nedostali jsme do rukou zbraně. Byli tam koně, tak jsme dělali s koňmi. Byli jsme zařazení na práce, byl to šestý pracovní pluk. Dělali jsme tam velmi těžké drenážní práce, ve Svätom Juri. To je sedm kilometrů od Bratislavy, dělali jsme drenáž do Dunaje. Půda byl nasáklá vodou, když jsem položil jednu nohu, tak druhou jsem nemohl vytáhnout. Tam jsem byl tři roky. Potom bylo povstání, tak jsem se zúčastnil Slovenského národního povstání – 1944, 28. srpna. Byl jsem tam čtyři měsíce, dostali jsme slabý výcvik a pak jsme i bojovali.“

• „Dva roky jsme byli vojáci. Měli jsme důstojníky, dostávali jsme vojenský proviant. Byli jsme vojáci, ale nesloužili jsme se zbraněmi.“ Byla přísaha s lopatou místo zbraně? „Ano, to byla naše zbraň. Prvního června 1943 jsme byli propuštění. Nepropustili nás však domů, ale v tom samém místě jsme zůstali v civilním pracovním táboře.“

• 1

Haifa, 25.02.2008

„Proč chceš opustit Československo?“ – „Protože máme stát, jdu do mého státu.“

Asher Lastovecký v únoru 2008
zdroj: Hynek Moravec

Asher Lastovecký se narodil v roce 1921 jako Arpád Schachner v obci Lastovce ve slovenském okrese Trebišov. Své německy znějící jméno si podle rodné obce Lastovce změnil krátce po válce, v roce 1945, na vyzvání svého nadřízeného, poněvadž pracoval ve státní správě. Maturoval na obchodní akademii v Košicích. Jelikož byl židovského původu, nastoupil v roce 1941 na vojnu do 6. pracovního pluku slovenské armády. O dva roky později byl z armády propuštěn, na stejném místě však hned nato nastoupil do civilního pracovního tábora. Zde byl až do vypuknutí Slovenského národního povstání. Za povstání bojoval v horách nedaleko Zvolena. Od roku 1946 až do února 1949 byl státním správcem - notárom na východním Slovensku. V březnu 1949 odešel do Izraele. V izraelské armádě byl instruktorem protiletadlového dělostřelectva. V Izraeli pracoval v celní správě v přístavech Eilat a Haifa. V současnosti žije v severoizraelské Haifě.