Božena Kubíčková

Lesk a sláva letohradského biatlonu se zrodily ve vyřazeném vagonu

Božena Kubíčková na lyžařských závodech v roce 1953
zdroj: archiv pamětníka

Božena Kubíčková se narodila 2. srpna 1928 v Klášterci nad Orlicí. Otec František Lorenc (1900) a matka Božena (1905) byli chudí chalupníci s dvěma hektary pole a dvěma kravkami, které jim zajišťovaly živobytí. Vedle toho měl otec různá zaměstnání. V polovině třicátých let pracoval třeba na stavbě Pastvinské přehrady anebo při budování pohraničního opevnění. Božena měla staršího bratra Františka, narozeného roku 1925. Vždy milovala pohyb, a tak chodila před válkou v Klášterci do Sokola. Za války se do místních kasáren nastěhovali němečtí vojáci a školu v obci uzavřeli. Děti se učily, kde byla zrovna v obci volná místnost. V roce 1942 nastoupila do OEZ Letohrad, kde pracovala celý život. V červnu 1948 se účastnila jako cvičenka XI. všesokolského sletu v Praze. Začátky padesátých let představovaly její vrcholné sportovní období, především v lyžování. Při cestách do zaměstnání poznala Jana Kubíčka (1926–1996), za kterého se v roce 1956 provdala a měli spolu dvě dcery, narozené v letech 1957 a 1961. V OEZ poznala také partu sportovních nadšenců, ke kterým se připojila do lyžařského oddílu. Od poloviny 60. let vedli děti a mládež, v roce 1970 založili Klub branných sportů a postupně v Letohradě rozjeli biatlon. Božena trénovala děti a jezdila s nimi na lyžařské závody po celé ČR. Kvalitativní posun nastal v 80. letech, kdy se původní odchovanci lyžařského oddílu stali trenéry svých vlastních dětí. OEZ podporoval své zaměstnance, kteří v biatlonovém oddílu pracovali. Systematická dlouhodobá práce s mládeží vyústila ve zřízení biatlonového střediska vrcholového sportu v roce 1990, líheň biatlonových talentů – třeba generace Ondřeje Moravce. V roce 2022 žila Božena Kubíčková v Letohradě v plné fyzické svěžesti. Stále totiž denně cvičila a podnikala dlouhé procházky po městě. Zemřela 29. února roku 2024.