Hana Krušinová

• „Maminka mě poslala na nákup, tam kousek od nás byl obchod, koloniál, tak jsem tam šla, a když jsem se vracela, tak jsem viděla vojenského gazíka před domem, a to ve mně cuklo, letěla jsem domů... a přišla jsem a maminka stála u stolu, ruce v želízkách, a říkala mně, abych šla dolů a abych tam nechodila. No ale přesto, potom sestra říká: ‚Jdi se tam podívat.‘ No tak jsem ještě šla a to už pak maminka říkala: ‚Haničko, nechoď sem...‘“

• „Mezi těma gestapákama byl jeden Čech, kterej se dal ke gestapu. Jestli babička nebo ti Kadeřábkovi nevím, ale oni prostě říkali, že chceme věci, že potřebujeme na nás. Tak on přijel, byt odpečetil, my jsme si to vzaly a zas to zapečetil. (A co jste si vzaly?) Na sebe věci, co jsme potřebovaly. Sestra když tam šla, tak chtěla zlato, ale gestapáci jí řekli, to že jí dát nemohou. Dávali jí albumy a ona ty albumy strčila zpátky, když se nekoukali. Takže ti Kadeřábkovi nám je večer, když tam vlezli, tak nám ty albumy vytahali a tak nám zůstaly...“

• „Když jsme se vrátily domů po válce, šly jsme k babičce. Tenkrát sváželi vězně k lékařskému domu na Vinohradech. To bylo na Bojišti. A my jsme tam pořád chodily se koukat, jestli nepřijedou rodiče. A když už to trvalo dlouho, tak babička vyndala úmrtní listy, které dostala, a dala nám je. Sama si myslela, že by se mohli vrátit. Říkala, že v první světové válce přišly úmrtní listy, ale ti lidé se pak vrátili. Tak si třeba babička taky myslela, že se vrátí. Ale tak to nebylo. Bylo to hrozný, moc dlouho jsme plakaly.“

• 1

Praha 3 Žižkov, 10.10.2016

• 2

Na učitelky ze Svatobořic nikdy nezapomenu

Hana Krušinová dobové foto
zdroj: Hana Krušinová

Hana Krušinová, rozená Hejlová, se narodila 15. dubna 1934 v Praze do rodiny bankovního úředníka Františka a Milady Hejlových, která byla v domácnosti. Má o tři roky starší sestru Evu. Její rodiče byli významnými pomocníky paraskupiny Anthropoid, která provedla atentát na Heydricha. Rodiče pomáhali aktivně Gabčíkovi a Kubišovi od jejich příchodu do Prahy. Po jejich zatčení v červenci 1942 strávily jejich dcery Hana a Eva poslední prázdniny na Moravě. Po návratu 28. srpna je ještě na nádraží gestapo zatklo a místo k prarodičům obě putovaly na Jenerálku a poté do Svatobořic, stejně jako další čtyřicítka potomků zatčených a popravených odbojářů. O osudu svých rodičů se Hana Krušinová dozvěděla až po válce.