Eva Křivánková

• „Ten člověk, který to organizoval, nepřemýšlel. Dal potvrdit, dal poslat prezenční listinu. Co je prezenční listina, je vám jasné asi. Podepisuje se každý účastník té schůze. Takže gestapo tohleto dostalo do ruky a pak už zatýkali, chodili prostě dům od domu a vesnici od vesnice. Z Poplz sebrali čtyři lidi, v Dubanech asi tři, na Evani asi šest lidí. Valná část byla teda z Libochovic. Vodili je na velké nádraží. Tam měli přistavený, dnes bychom řekli vagon elektrické lokomotivy, elektrického vlaku, a tam je vodili jednoho za druhým a tenkrát jich zatkli asi kolem padesáti.“

• „Až na konci té ohrady, jestli máte představu, kde začínají Mlýny na Ohři za Terezínem, jestli někdo z vás trošku ví, tak tam v těch místech vlastně ta ohrada končila, proto možná byla taková nepříliš pevná nebo jak, prostě byly v nich škvíry, takové škvírky mezi jednotlivými prkny, a možná taky nějaké otvory od suků nebo co to bylo. Zkrátka jsem tam jako zvědavá koukala a divila jsem se, co to tam je za děti, a říkala jsem: ,Mami, kdo to je? Proč tam jsou?‘ A maminka mě vzala za ruku, táhla mě rychle pryč a říkala: ,Mlč, mlč, mlč a pojď.‘ Tak tohle je věc, na kterou se pamatuju. Nevím, kolikrát jsem se takhle ptala, asi pak už ne.“

• „Strýc tam potkal shodou náhod nebo si ho vyhlídl, nevím, jak to bylo, Žid lékař, ke kterému kdysi chodíval se léčit do Prahy, a ten strýce požádal, jestli by neposlal nějaké dopisy, které měl on připravené, takže strýc pochopitelně svému lékaři neodmítl, ani ho nenapadlo, že by to bylo nějak nebezpečné, i když se tehdy už vědělo, že za spolupráci s Židy to vypadá na koncentrák přinejmenším, takže strýc to poslal. No, a stalo se, za nějakou dobu to vyšlo najevo, nevím jak, jestli se pochlubili ti, kteří byli adresáty těch dopisů, nebo jak. Prostě vyšlo to najevo a sebralo ho gestapo a byl vězněn v Německu v nějaké věznici.“

• 1

Velemín , 19.02.2020

Škvírami v ohradě jsem pozorovala děti v Terezíně

Eva v dětství
Eva v dětství
zdroj: archiv pamětnice

Eva Křivánková, rozená Henychová, se narodila 27. listopadu 1939 v Poplzech u Libochovic. S maminkou chodily pěšky podél terezínské pevnosti a vzpomíná, jak pozorovala židovské děti škvírami v ohradě. Za války byl zatčen strýc její maminky, který pracoval jako železničář v Bohušovicích, za to, že poslal dopisy patřící jednomu židovskému známému. Strýc se z vězení v Německu vrátil. V období heydrichiády 1. července 1942 nacisté popravili Evina bratrance Jaroslava Kotouče, který spolupracoval s libochovickou buňkou Obrany národa. Eva vystudovala učitelství a v roce 1958 nastoupila do školy ve Velemíně, kde učila celý život. Zde se provdala za Josefa Křivánka, se kterým měla dvě děti.