Josef Krejčík

• „Vojna byla taková, že jsem byl schopen bez vady. Potom nás povolali na vojnu, v Pardubicích na nádraží nás shromáždili a rozdělili podle vojenských útvarů. Odtamtud nás odvezli do Čáslavi, konkrétně mojí skupinu, tam jsme čekali do večera. Přijela auta, už byla tma, protože dřív se rukovalo 28. října. Naskákali jsme tam, stáhla se plachta a jedem. Jeli jsme a jeli, kam jedeme, nikdo nevěděl. Vyskákali jsme, nevěděli jsme, kde jsme, a objevili jsme se v Mimoni ve vojenském prostoru. Tam nás nahnali k takovým barákům, jak na vojně bývají dřevěné. Tam byly první dveře vysazené, u dveří byl stůl. V prvních dveřích jsi se svlékl, to naházeli do pytle, adresu, to se posílalo domů, civil. A jak jsi šel podle dveří a skončil jsi, tak jsi byl voják.“

• „Matka – otec v brzké době umřel v osmačtyřicátém – a ona byla furt doma. Byla nemocná na srdce, byla marodná taková. Dělala v prádelně, taky v Tesle. Tím, že si našla práci a dostala nějakou korunu, tak to bylo lepší, ale nebyla to žádná sláva. Že dneska se chodí člověk obléknutý podle barvy, co je nemoderní, to se vyhazuje, já chodil se záplatovanými punčochami a matka spravovala kde co. To se dneska lidem těžko povídá.“

• 1

Přelouč, 03.03.2022

Tatínkovi nosil oběd, když se zbraní v ruce hlídal záložnu

Josef Krejčík na vojně, začátek 50. let
zdroj: Archiv Josefa Krejčíka

Josef Krejčík se narodil 31. července 1932 v Přelouči do rodiny košíkáře. V roce 1938 nastoupil do školy v Přelouči. Během války rodina poslouchala rozhlas z ciziny díky churchilkám, které se na černo vyráběly v Radiotechně Přelouč. Na konci války otec pamětníka vstoupil do Revolučních gard a podílel se na odzbrojování nacistů. Josef mu nosil obědy a pomáhal s ubytováním válečných zajatců. Po měšťanské škole se vyučil košíkářem v Morkovicích a následně nastoupil do Tesly v Přelouči. V letech 1950–1953 sloužil na vojně u PTP protože byl tatínek živnostník. Vrátil se do Tesly a doplnil si vzdělání na střední průmyslové škole. V podniku se vypracoval na bezpečnostního technika a kontroloval bezpečnost práce. V roce 1956 se oženil a narodily se mu dvě děti. V 70. letech 20. století vstoupil do KSČ. V roce 1989 odešel do důchodu a v roce 2022 žil ve svém rodném domě v Přelouči.