Ladislav Kavka

• „Přišli jsme tam a demonstrovalo tam 20 tisíc lidí. Plné náměstí, nás bylo 150 vojáků. Dali nám dvojřad, zadní řad, čelem vzad, pět kroků vpřed, bodák vztyč, nasadit na pušku, na ruku zbraň a pomalým chodem jsme vytlačovali lidi do postranních ulic. Za námi chodili civilové a nesměli jsme s nikým mluvit. Chlap takhle roztáhl košili, a prý: ‘Tak to do mě vraž.‘ Já říkám: ‘A co bych z toho měl, postupujte pomalu a je to.‘ Nikomu jsme neublížili, za dvě a půl hodiny jsme to vymáčkli do postranních ulic a pak teprve vylezly Lidové milice z pětipatrového baráku. Jo a my jsme neměli ani patronu. Neměli jsme žádné střelivo. Milice vylezla a přijelo Ministerstvo vnitra. Dva obrněné transportéry, za nimi kanóny, sedm motorek se sajdkami, na nich kulomety, pět tater s plachtami. Pak teprve sbírali lidi, po nocích.“

• „Vyučil jsem se strojním zámečníkem, udělal jsem průmyslovku s maturitou, ale maturitní vysvědčení mi bylo na prd. Jak jsem ho dostal, strčil jsem ho do šuplíku a v životě jsem ho nepoužil. Protože v roce 1948, když v únoru převzali soudruzi vládu, chodili jsme do Sokola a byly první volby. My jsme se v Sokole domluvili, že půjdeme za plentu. Bylo nás asi třicet, já šel první ve frontě. Volby byly v Sokolovně v Litoli… tak tohle byl problém a pak, že prý jsme holkám zakazovali chodit do Svazu mládeže.“

• „V Lysé, jak se jede na Milovice, tak na pravé straně se soustřeďovali Židé, než je odváželi z Lysé. Nevím, kolik tam byli týdnů. Pan Abeles přišel za tátou a prosil ho, aby jim tam přišel udělat topení. Bylo to na zimu a potřebovali kamínka, trubky skrz okno ven, aby si mohli zatopit. Pan Abeles měl poschovávané potraviny po lidech z Litole. Vždycky navečer si pro ně chodil. Řeknu vám pravdu – přišel jednou k nám a slzel. Říkal tátovi: ‘Tondo, představ si, že jsme si šel k Procházkovi, tomu kolchozníkovi, a on mi to zapřel.‘“

• 1

Lysá nad Labem, 24.11.2022

• 2

Lysá nad Labem, 30.11.2022

Měnová reforma 1953: Pod hrozbou vojenského kriminálu jsme vytlačovali lidi z náměstí

Ladislav Kavka, 1950
zdroj: pamětník

Ladislav Kavka se narodil 11. listopadu 1926 v Litoli, (dnes součást Lysé nad Labem) do rodiny Antonína a Antonie Kavkových v domě šlechtitelské stanice, kde rodina bydlela. Otec byl po celý život kovářem a dělníkem v litolském cukrovaru. Ladislav Kavka líčí život za Protektorátu, vzpomíná například na židovské shromaždiště v Lysé nad Labem a na židovskou rodinu Abelesových z Litole, na heydrichiádu i poválečné lidové soudy. V letech 1932 – 1941 navštěvoval obecnou školu v Litoli a měšťanku v Lysé nad Labem. V roce 1941 nastoupil do učení do Českomoravských strojíren v Libni na strojního zámečníka, pracoval v Pragovce. V letech 1948 – 1952 studoval Vyšší průmyslovou školu strojnickou v Praze, kterou zakončil maturitou. Jako sokol se účastnil Všesokolského sletu v roce 1948. Při volbách 1948 šel s volebními lístky za plentu, což bylo považováno za odpor vůči komunistické vládě. V roce 1951 se oženil a založil rodinu. Přesvědčil svou ženu, aby vystoupila z Československého svazu mládeže a sám do strany nikdy nevstoupil. V roce 1953 narukoval k tankistům do Stříbra. Zde v době měnové reformy v červnu 1953 zažil pohotovostní výjezd do Plzně, kde měli vojáci základní služby splnit rozkaz zatlačit demonstranty z náměstí do postranních ulic. Po vojně chtěl pracovat ve Výzkumném ústavu stavebnictví a stavebních strojů, ale zpočátku ho odmítli z politických důvodů. Nakonec byl přijat jako svářeč, ve výzkumném ústavu v dělnické pozici pak pracoval celkem 28 let. V roce 1968 byl spolu s dalšími zaměstnanci na montáži ve východním Německu, v Halberstadtu, když v srpnu do Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy. Byli poté umístěni do sběrného tábora a vyvezeni z Německa pod dohledem. V osmdesátých letech byl zaměstnán ve Stavbách silnic a železnic, kde jako svářeč pracoval na stavbě mostu v Brandýse nad Labem a pak už jako penzista pracoval ještě sedm let v litolském cukrovaru. Se ženou Miladou vychovali dvě děti. Ladislav Kavka se věnoval intenzivně také hudbě. V mládí se naučil hrát na trubku u soukromých učitelů, od padesátých let hrál v různých místních hudebních tělesech, na tanečních zábavách, při oslavách státních svátků, ale i na pohřbech.