Jaromír Karásek

• „Byli jsme ještě v krytu. Nevím, co se ještě dělo, asi nálet Němců, tak jsme byli schovaní. Přilítli tam dva Rusové se samopaly, jestli tam nejsou Germáni. Tak my [odpověděli], že ne. Ptali se: ‚Kolko času?‘ Tak všichni ochotně, že se naši osvoboditelé ptají kolik je hodin, vytáhli hodinky. Všichni měli tenkrát kapesní hodinky, drtivá většina. A jak je vytáhli, Rusové hned: ‚Davaj suda‘ a všichni byli bez hodinek.“

• „Zjistil jsem, že se bude dít něco takového, že by mohlo být bombardování. Karty jsme nechali kartami. Utíkal jsem domů, kluci se taky rozprchli. Přiběhl jsem ke dveřím, zavřel jsem je a v tom jako by někdo na ně házel kameny. Později jsme zjistili, že před náš barák, na silnici, spadla bomba. Vážila 500 kilo, ale nevybuchla.“

• „Bylo tam hodně německých vojáků, příslušníků SS a Hitlerjugend. Hitlerjugend pochodovali před hlavním nádražím, nesli standarty, vlajky s hákovým křížem. V té době, když jsem tam stál a sledoval to, byl tam pán, který měl na hlavě klobouk a pochodující Hitlerjugend – to byli patnácti, šestnáctiletí kluci. Jeden vyskočil z řady pochodujících, přiběhl k tomu pánovi a dal mu pohlavek, až mu spadl klobouk.“

• 1

Liberec, 02.10.2013

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Byl jsem u toho, když Hitler přijel do Brna

Jaromír Karásek
Jaromír Karásek
zdroj: Archiv pamětníka

Jaromír Karásek se narodil 1. října 1930 v Hrušovanech u Brna, jako jedno z pěti dětí. V březnu 1939 sledoval příjezd nacistických jednotek do Brna a to včetně německého kancléře a diktátora Adolfa Hitlera. Jaromírův starší bratr František byl v letech 1940–1945 totálně nasazen v německém Genshagenu a domů krom dopisů zaslal i několik fotografií pořízených krátce po bombardování města. Jaromír se v srpnu 1944 stal svědkem leteckého náletu na Brno. Jedna z nevybuchlých bomb zůstala zaklíněna v zemi těsně před jejich domem. Závěr války a osvobození Rudou armádou prožil mimo Brno v podzemním krytu v nedalekém Žebětíně. V době natáčení (2013) žil pamětník v Brně.