Zdislav Jurčík

• „Tenkrát jsme šli v tu noc z [hospody] a nesli jsme vždycky nějaký to pivo nebo cigarety, ať klukům ta služba [ubíhá]. Ten jeden řikal: ‚Pojď se podívat na ten radar. Tam to je hrůza, co tam je? To je samá tečka, to je plný nebe! Tak jsme volali do Hlasu, to bylo radio. Nic… Já jsem řikal: ‚Dej to na RVHP, to byla čtverka si pamatuju. A tam Německo, Polsko, to bylo, jak když na Václaváku. Tak jsme volali dévéťákovi, ten taky nic nevěděl, tak jsme mu řekli, co je, až potom někde na divizi, ani ti to nevěděli, a pak se zjistilo, že už se nám tady posunovaly bratrské armády…“

• 1

Holešov, 05.04.2023

Vojna na pět měsíců byla sranda

Zdislav Jurčík, 2023
zdroj: Post Bellum

Zdislav Jurčík se narodil 15. června 1944 v Ostravě-Michálkovicích rodičům Zdislavovi a Oldřišce. Matka pracovala jako účetní, otec vedl v Ostravě-Přívozu stavební firmu zesnulého architekta Richtera. V druhé polovině 50. let čelil zinscenovanému obvinění z finanční kriminality a dva roky strávil jako vězeň v Plzni na Borech. V důsledku otcovy perzekuce pak nesměl pamětník vystudovat a nastoupil do učení k Pozemním stavbám. Vzdělání si doplnil až během zaměstnání – večerně absolvoval gymnázium a pak i stavební průmyslovku. Během pěti měsíců náhradní vojenské služby sloužil v Košicích, Prešově a ve Sliači (okr. Zvolen), kde prožil i 21. srpen 1968. V době normalizace pracoval jako investiční technik na odboru školství na ONV v Kroměříži. S manželkou Miladou Zelinkovou žili v Hulíně, kde po dvě volební období před pádem komunismu působil jako radní. Trénoval také mladé fotbalisty a po roce 1989 se stal členem Hnutí za samosprávnou demokracii – Společnost pro Moravu a Slezsko (HSD-SMS). Roku 2023 žil v Centru pro seniory v Holešově.