Eliane Juklová

Matka byla první žena, která v Československu fárala do dolů

Eliane Juklová, kolem roku 1975
zdroj: archiv pamětníka

Eliane Juklová se narodila 12. listopadu 1936 ve francouzském Vieux Moliéres-sur-Céze. Prarodiče Alscherovi odešli z Ostravy v roce 1925 do hornické oblasti na jihu Francie za prací. V Čechách se jim narodily dvě děti včetně Elianiny matky Anny (narozená 1919), ve Francii další tři děti. Eliane se narodila, když její matce bylo šestnáct, takže se o ni i své děti starala babička Marie Alscherová. Eliane byl nejblíže o dva roky starší strýc Gustav, se kterým vyrůstala. V hornické kolonii v oblasti La Grande Combe žili lidé různých národností a pracovali v okolních uhelných dolech. Když byly Eliane dva roky, matka se provdala za českého horníka Aloise Macháčka. On pracoval na šachtě, Anna jako vozačka u důlní společnosti. V roce 1940 zemřel na následky práce v dolech děda Alscher, významný živitel celé rodiny. Prací podporoval rodinu další strýc a matka, které se v roce 1942 narodil syn Josef-Mario-Claude, Elianin bratr. Eliane začala chodit do školy. Matka pak odešla se svým mužem Aloisem do Německa na práci. Tam stopy Elianina otce skončily. Anna tam byla uvězněna v koncentračním táboře Dachau, kde se dočkala osvobození. O prázdninách 1945 prožila Eliane se svým strýcem Gustavem nezapomenutelný pobyt ve Švýcarsku v rodině továrníka. Červený kříž je pak doprovodil rovnou do Československa, kam se po válce rodina vrátila. Matka v Ostravě hledala nejlépe placenou práci, aby uživila své děti a nemocnou matku. Jedenáctého listopadu 1945 sfárala do černouhelných dolů a stala se z ní první hornická žena v Československu. Eliane ve škole bojovala s jazykem, takže hned v šestnácti letech šla pracovat do skláren v Harrachově. Brzy se však vrátila do Ostravy, kde pracovala ve Vítkovických železárnách. Tam poznala svého budoucího manžela Jaroslava Jukla, narozeného v roce 1937, a v roce 1956 se vzali. Přestěhovali se do České Třebové a v letech 1956, 1960 a 1964 se jim narodily tři děti. Pracovala v Armaturce Česká Třebová a na dráze. Eliane Juklová zemřela 11. dubna roku 2023.