Ing. Ivana Hubáčková

Všechno je, jak má být. A když není, nevadí, i tak to má být

Ivana Hubáčková v kanceláři, 2004
zdroj: archiv Ivany Hubáčkové

Ivana Hubáčková, dívčím jménem Vagnerová, se narodila 2. července 1949 v Mladé Boleslavi. Její rodiče Jiří a Jaroslava Vagnerovi byli původním povoláním učitelé. Ivana Hubáčková vystudovala dvě střední školy, všeobecně vzdělávací a pedagogickou, a také se vyučila knihkupkyní. V roce 1992 pak promovala na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Okupaci vojsky pěti států Varšavské smlouvy zažila v Liberci, kde si invaze vyžádala devět lidských životů a mnoho raněných. V roce 1972 si vzala Ing. Ivana Hubáčka, syna světoznámého architekta Karla Hubáčka, který navrhl horský hotel s vysílačem na Ještědu a získal za něj prestižní Perretovu cenu. V roce 1976 se s manželem a dcerou Lenkou přestěhovali kvůli bytu do České Lípy. Po narození syna Petra v roce 1979 a mateřské dovolené se věnovala práci v několika kulturních institucích. V roce 1989 se rodina vrátila do Liberce, kde manžel Ivan získal místo na generálním ředitelství Pozemních staveb. Během sametové revoluce v roce 1989 pracovala v koordinačním centru Občanského fóra a vydávala samizdat Li – forum informující o tehdejším dění v Liberci. Od roku 1990 vedla poslaneckou kancelář tří libereckých poslanců za Občanské fórum. Zároveň pracovala jako tisková mluvčí liberecké radnice. Po dokončení vysoké školy se věnovala čtyři roky redakční práci v regionální televizi. Na přelomu tisíciletí odstartovala svou pedagogickou kariéru, živila se jako lektorka rekvalifikačních kurzů, vyučovala na Univerzitě Karlově v Praze a od roku 2012 působí jako externí pedagog na Technické univerzitě v Liberci.