Mgr. Petr Hubáček

• "Děda byl v muzice progresivní, co se týče poslechovosti. Měl strašně rád dobrý jazz, byl vybíravý, jen tak něco si nepustil. Kupoval si vinylové desky, měli jich s babičkou hafo, to mne vždycky zajímalo. To bylo tenkrát běžné, dneska už je to zase běžné. Měl velmi kvalitní diskografii a hodně progresivní muziku. Nejenom v tom jazzu, ale třeba i v popu a měl tam Jacksona a věci, které byly tenkrát populární a nebyly blbé. A zároveň tam měl klasiky, velmi dobré, měl tam lidové věci, velmi zajímavé, které jsou i ze světa, africké rytmy už tenkrát nebo amazonské pralesy."

• "Mně se na tom líbilo, že mi to nijak necpal. On se mě zeptal, jestli s ním chci jít na ryby, já jsem samozřejmě řekl, že ano, protože mě to zajímalo. Vonělo vždycky těsto tou vanilkou, tím, jak se to dělalo. A už jak to vonělo, mi to připadalo skvělé, že to musí být něco náramného, jít na ryby. Takže to jsem byl s ním poprvé na rybách, vzal mě tenkrát, myslím, na Kristýnu. Tam jsme jeli časně ráno a večer předtím jsme dělali to těsto. A mně to vonělo tak, že jsem prostě uždiboval. Moc mi to samozřejmě nechutnalo, ono to jenom voní. Neměl jsem pocit, že mě něčemu učí, spíš jsem se díval, co dělá. On to komentoval, že teď musíme chytit takovouhle rybu, takže tam dáme takovouhle zátěž, splávek, vlasec. On měl několik různých prutů, měl tam i obrovské pruty na sumce, když jezdili na Dyji."

• 1

studio PN Liberec, 02.12.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj

S dědou Karlem Hubáčkem jsem měl společné rybaření a muziku

Maturitní foto Petra Hubáčka, 1998
zdroj: archiv Ivany Hubáčkové

Petr Hubáček se narodil 24. června v Liberci. Jeho otec Ivan Hubáček byl technikem a později podnikatelem, matka Ivana Hubáčková, dívčím jménem Vagnerová, pracovala v kultuře, v médiích, vedla poslaneckou kancelář a věnovala se pedagogické činnosti. Dědečkem Petra Hubáčka byl architekt Karel Hubáček, jenž navrhl stavbu století, horský hotel s vysílačem na Ještědu, za který obdržel v roce 1969 prestižní architektonickou Perretovu cenu. V dětství jezdil s oběma prarodiči o prázdninách na společné výlety a dovolené. Spoustu času strávil s dědou také na rybách. Rád mu hrál na piano a poslouchal s ním muziku. Petr Hubáček vystudoval obchodní akademii v Liberci a posléze na Západočeské univerzitě v Plzni učitelství pro střední školy – dvojobor psychologie a hudební výchova. V rámci evropského programu Erasmus odcestoval před promocí na řadu měsíců do finského města Oulu, kde se věnoval nejen studiu, ale rovněž soukromé výuce školních dětí. Hrál a hraje v řadě libereckých kapel. Po promoci začal pracovat ve firmě, která se zabývá přístrojovou oftalmologií. Po 15 letech z firmy odešel a založil vlastní společnost se stejným zaměřením. V roce 2014 se stal spoluzakladatelem spolku Zachraňme kino Varšava, který má za cíl obnovit více než 100 let starý legendární liberecký biograf. Spolu s celou rodinou se staral o Karla Hubáčka, který onemocněl Alzheimerovou chorobou, na niž zemřel v roce 2011. Teď pečuje o odkaz slavného dědečka.