Libuše Hoznauerová

• „Můj dědeček Locker měl ve Vídni řeznictví. Moje babička, Češka, k němu chodila na nákup, takže se seznámili a vzali. Dědeček potom byl v první světový válce, řeznictví zkrachovalo a po válce se vrátili do Rokytnice. Celou první republiku prožil dědeček v Rokytnici. Neuměl slovo česky, a když šel na úřad, úředník musel umět německy. V roce 45, když byl divoký odsun, mu bylo 74 let a měl rakovinu tlustýho střeva. Rokytničtí šli samozřejmě pěšky a Rudá armáda jim ještě sebrala, co nesli v rukou a měli na vozejkách. Šli přes Polsko, který bylo zničený, do zničenýho východního Německa. Když se to matka dozvěděla, vzbouřila se, protože rodina měla státní občanství rakouské, nikoli německé. V Praze na úřadě si vydobyla potvrzení, že jako Rakušák neměl být odsunut. Sebrala se a z Rokytnice šla pěšky do Polska. Celé vesnice šly pohromadě, ptala se, kudy šli naši, a tak ho našla. Ležel na dvoře mezi slepicema a husama. Sbalila ho a šli zase pěšky zpátky do Rokytnice. Za rok nato můj dědeček zemřel.“

• „V roce 53 jsem maturovala na Pedagogickém gymnáziu, což bylo nově založené gymnázium pro učitele, kteří měli budovat české pohraničí. Dostali jsme umístěnku na dva roky, já do Starých Křečan u Rumburka. Po dvou letech jsem byla tak nešťastná, že když přišel inspektor a já mu říkala, že chci pryč, on řekl: ‚Jó, milá zlatá, vodsaď se nedostanete.‘ Byli tam různí žáci: neodsunutý Němci, Ukrajinci, z Jugoslávie. Napsala jsem žádost o propuštění: že děti nemám ráda, že jsem je nic nenaučila a že je biju. Na komisi v Rumburku mě seřvali, že jsem černá skvrna na učitelském stavu a že už nikdy nesmím zastávat zodpovědnou funkci. Tak jsem se dostala z pohraničí zpět do Prahy. Nevěděla jsem, co budu dělat, ale zjistila jsem, že v internátě na Senovážném náměstí chtějí vychovatelku. Když jsem řediteli řekla, že na mě přijdou příšerný posudky, smál se tomu. Mně bylo jednadvacet. Posudky nikdy nepřišly, protože ten inspektor je zřejmě ztopil.“

• „To byla doba Svazu mládeže. V roce 45 vstoupil otec do KSČ. V roce 52, když byly procesy, měl mezi obžalovanými známé. Když poslouchal v rádiu, co říkají v soudní síni, otec se ježil a říkal, to není vůbec pravda. Z KSČ vystoupil, což bylo neuvěřitelná odvaha, a tím si zpečetil celej život. Pracoval potom jako dělník. Stavěli věznice v Ruzyni, on tam byl jako přidavač. Nic jinýho neuměl, když byl vystudovaný lesní inženýr. Když si na stavbě zlomil ruku, dostal se jako účetní do podniku Stavoizolace, kde byl až do konce svýho aktivního života. Protože byl velkej vlastenec, vymyslel si Toulky po Čechách. Podnikový autobus je vozil po vlastech českých a on jim dělal průvodce.“

• „Moje matka Emilie Locker byla sudetská Němka narozená ve Vídni 1905. Sloužila jako komorná u hraběnky Cecílie Šternberkový. Můj otec pocházel z chudý kovářský rodiny z Jelčan. Jeho otec i předkové byli kováři, ale syna dali na studia. Vystudoval lesnickou školu a potom dálkově vysokou. Nejdřív pracoval jako adjunkt v Zásmukách, protože tam je druhý šternberský zámek, a posléze se vyšplhal až na nadlesního. A když sloužil v Častolovicích, seznámil se s mojí matkou Mili Locker. Ta byla u hraběnky od roku 29 do roku 33, kdy se vdala za mého otce.“

• „V roce 1985, když jsem skončila jako učitelka na učilišti ČKD, jsem se dostala do Pedagogického ústavu jako metodička angličtiny. S hrůzou jsem zjistila, že nevím, co tam budu dělat. Nebyly tam ani knížky, ani žádnej jinej materiál, dokonce tam přede mnou nebyl ani žádnej anglickej lektor. Na britské kulturní středisko v Jungmannce jsme nesměli, na americkou ambasádu se vůbec nikdo neodvážil. Když tam nějaký učitel šel, byl hned předvolán na policii. Já si troufla. Nejdřív jsem ale měla průšvih v Pedagogickým ústavu. Přijel tam na návštěvu náměstek ministra školství SSSR a každej z vedoucích kabinetů se ho měl po přednášce na něco zeptat. Ředitelka to předem kontrolovala, já se měla ptát na jazyky. Když na mě přišla řada, zeptala jsem se toho soudruha Rusa, co učej za cizí jazyk v Rusku, a on řek, že angličtinu. A já jsem mu řekla: ‚Co tomu říkáte, že my se musíme celej národ učit rusky?‘ Zavládlo ticho. Svolala se schůze KSČ, nejdřív mi strašně vynadali, že kompromituju celý ústav. Volali na ÚV a nakonec jim Štěpán vzkázal: ‚Tak si ji tam nechte.‘“

• 1

Praha 10, 03.12.2013

()
    délka:
  • 2

Praha, Zahradní město, domov pamětnice, 14.05.2014

Moje životní krédo je: zodpovědnost

Libuše Hoznauerová- Melounová, 1982 Praha
zdroj: archiv pamětnice

Paní Libuše Hoznauerová, roz. Melounová, se narodila 6. 9. 1934 v Hradci Králové do národnostně smíšené rodiny. Matka byla sudetská Němka narozená ve Vídni, otec pocházel z české rodiny poblíž Kolína. Historie vztahu a počátků společného života rodičů byla spjata s hrabětem Leopoldem Šternberkem a jeho panstvím. V letech druhé světové války otec Libuše Hoznauerové jako vlastenec pomáhal ruským parašutistům a vedl místní povstání proti okupantům. Po válce se rodina přestěhovala do Prahy. Pamětnice maturovala na Pedagogickém gymnáziu a odešla na umístěnku učit do pohraničí. V té době, v období politických procesů 50. let, vystoupil otec Libuše Hoznauerové z KSČ, byl vyhozen ze zaměstnání a mnoho let byl nucen živit se manuálně. Pamětnice učila a dálkově studovala na pedagogické fakultě, nejprve dějepis a zeměpis, studium však nedokončila. Po dvou letech se jí podařilo vrátit se z pohraničí do Prahy. Učit nesměla, a tak pracovala jako vychovatelka. Později, v 60. letech, kdy byla atmosféra ve společnosti příznivější, začala studovat angličtinu a češtinu na pedagogické fakultě. V roce 1957 se vdala za Ladislava Hoznauera, průmyslováka z živnostenské rodiny, zapřísáhlého odpůrce režimu. V roce 1968 emigrovali do Švédska, nicméně rodina se po roce vrátila a Libuše Hoznauerová dostala místo učitelky na učilišti ČKD. V 80. letech, kdy ve společnosti začalo docházet k patrné liberalizaci, Libuše Hoznauerová získala práci metodičky angličtiny v Pedagogickém centru v Praze. Okamžitě a s velkým zápalem se vrhla do práce, aby pomohla pozvednout výuku angličtiny a zlepšila bídnou úroveň existujících učebnic a výukových materiálů - ještě před politickými změnami, před rokem 1989. Již v roce 1990 založila českou pobočku britské Bell School. V posledních letech zaměřuje svoji energii a nadšení k regionu, ze kterého rodina pochází - do Zásmucka u Kolína. Píše, maluje, organizuje lokální akce a stává se z ní „spiritus agens“ Zásmuk a okolí. Úspěšně publikuje, je autorkou šesti knih. Dotýká se v nich převážně historie regionu a probouzí zájem místních obyvatel o místo, odkud pocházejí. Libuše Hoznauerová zemřela 29. října roku 2016.