Juan Carlos González Leiva

• „Bůh mi dal sílu a já jsem vydržel, zvládl jsem vydržet. Dali mi nějaký lék, říkali, že je to levomeprazin na spaní, protože mě udržovali pořád v bdělém stavu. Ten lék mi způsobil srdeční a dechovou zástavu, ale přežil jsem. Po 26 měsících mě předvedli před soud a odsoudili na čtyři roky, ačkoliv pro mě žádali osm, ale mezinárodní tlak byl příliš velký a politické důsledky taky. Museli změnit rozsudek z osmi let, bylo to za pohrdání Fidelem Castrem, odpor, neposlušnost, bylo to několik zločinů, na některé z nichž už si nevzpomenu. Rozhodli také, že můj zdravotní stav je hodně špatný, oni mi totiž podali nějakou látku, která mi pronikla do plic, pomohl jim v tom jeden vězeň, se kterým jsem sdílel celu. Tenhle zločinec na mě stříkal tu látku vždycky, když jsem spal. Říkal jsem své rodině, že se snaží mi zhoršit zdravotní stav plic. Řekl jsem jim to v prosinci a v březnu už jsem měl těžký zánět průdušek a museli mě odvézt do nemocnice na rentgen. Oni sami uznali, že mám zánět průdušek, ale neuznali, že mi ho sami způsobili. Hodně mě zasáhlo, že mě udržovali v bdělém stavu a nenechávali spát. Celou tu dobu jsem byl zavřený v místě, kterému říkají Pavilon, v cele čtyři krát čtyři metry.“

• „No, podívejte, můžu vám říct, že jsem šel spoustě problémů naproti, někdy i se svou rodinou, s lidmi z církve, s odpůrci, s vládou, za to, že jsem velmi svobodně vyjadřoval své názory, protože... Na Kubě existuje jedno rčení, „říkej chlebu chléb a vínu víno“ a já se vyznačuji tím, že jsem velmi drastický, pokud jde o vyjadřování názorů, jako právě teď. Věřím, že někdy, jak řekl José Martí: ‚Ambice mužů jsou vyšší než hvězdy.‘ Mnohokrát jsou zodpovědné za systém, i za ten komunistický, ambice lidských bytostí, ambice mužů. Na světě jsou bohatí lidé, neříkám, že jsou všichni, ale Ježíš Kristus říkal, že ‚pro bohatého člověka je těžší vstoupit do nebe, než protáhnout provaz ouškem jehly‘. Věřím, že existují velmi štědří lidé, jsou to lidé, kteří mají hodně peněz, ale jejich peníze jsou spravedlivě získané, a kteří si je zaslouží, protože jsou velmi lidští. Znám je, mám takové přátele. Viděl jsem štědrost Santiaga Álvareze, viděl jsem štědrost mnoha lidí. Ale kolektivní ambice napáchá mnoho škod, jako v případě Venezuely, která má hodně zdrojů ropy, a tím i bohatství, ale žijí tam lidé bez jakýchkoliv prostředků, chudí, a to z důvodu špatného vedení státu. Nevím, možná se mýlím, protože nemám všechny informace o tom, co se ve světě děje. Zdá se mi, že kdyby se lidé, kteří řídí svobodnou a demokratickou zemi, trochu více starali o chudobu, myslím, že by komunismus jen těžko prosperoval. Komunismus v sobě nese řadu krutostí, které ho vyřazují z činnosti a znemožňují jeho systémové fungování. Je to právní tyranie, umlčuje vlastní lidi, a nedá se o něm říct cokoliv dobrého. Komunismus je v knihách popisován jako evangelium, kterému chybí Bůh. José Martí vyprávěl o hvězdě. Ale když říkával „hvězda“, odkazoval se k něčemu, co osvítilo cestu Třem králům a dovedlo je za Ježíšem Kristem. K něčemu, co člověka vede, k něčemu pozitivnímu, ke světlu. Martí říkával: ‚Jdi za hvězdou, co září a chrání, ne za takovou, co neustále roste, až tě nakonec zabije.‘ V tomhle případě je komunismus právě tou hvězdou, co zabíjí."

• „Byli jsme v Havaně do roku 20013, od roku 2007 do roku 2013, a měli jsme rozsáhlou spolupráci s ambasádami v zahraničí. Přijali jsme i české přátele z Člověka v tísni a dalších tamních institucí. Dokázali jsme odvést úžasnou práci. Co se týče nahrávání, zřídili jsme nahrávací centrum, měli jsme magnetofony i počítače. Měli jsme informační centrum se šesti aktivisty, kteří pracovali ve dne v noci. Dokázali jsme dát obrovskou podporu občanské společnosti, Ženám v bílé [Damas en Blanco] jsme zajistili viditelnost, podporovali jsme rodiny politických vězňů téměř po celé zemi. Vytvořili jsme další organizace, politické strany, tiskové agentury, udělali jsme tak obrovský kus práce, že Státní bezpečnost fyzicky zlikvidovala majitele domu [ve kterém jsme sídlili], jedna jeho kamarádka, která o sobě říkala, že je komunistka jako Che [Ernesto Che Guevara] mu podala mu nějaké léky, které mu způsobily jaterní cirhózu a zlikvidovali ho tak během tří měsíců. Já jsem ho varoval, ale nedal na mě. Státní bezpečnost mu vyhrožovala smrtí, byl to učitel angličtiny, nevidomý stejně jako já. Zabili ho a já to umím prokázat. On vůbec nepil alkohol, nebral žádné léky, nic takového. Fyzicky ho zlikvidovali přesně tak, jak mu vyhrožovali, a mě donutili odejít z Havany do Ciego de Ávila, kde bydlím dodnes.“

• 1

Miami, USA, 19.05.2017

Říkej chlebu chléb a víno nazývej vínem

Juan Carlos González Leiva, 2017
zdroj: Post Bellum

Juan Carlos Gonzáles Leiva se narodil 5. března 1965 v chudé zemědělské osadě jménem Colorado na Kubě. Byl šestým narozeným z osmi dětí. Otec pracoval jako dělník na státní plantáži s cukrovou třtinou a vydělával v přepočtu 20 amerických centů. V důsledku těžkého porodu byl pamětník od narození téměř slepý a v jednadvaceti letech ho těžká práce na plantáži připravila o zrak úplně. Byť slepý a z chudých poměrů, vystudoval právnickou fakultu a v prosinci 1996 promoval. Během studií napsal dvakrát dopis Fidelu Castrovi a vyzýval vůdce k dodržování lidských práv. Roku 1998 založil Bratrstvo nezávislých nevidomých a Kubánskou organizaci pro lidská práva. V březnu 2002 byl Juan Leiva zatčen, vyslýchán a dva roky vězněn. Ve vězení byl průběžně mučen, opakovaně držel hladovku. V dubnu 2004 byl odsouzen na čtyři roky a s vážně poškozeným zdravím si zbylá dvě léta odseděl v domácím vězení. Postupně se nevidomý bojovník za lidská práva stal jedním z nejznámějších kubánských disidentů. Navzdory věznění, mučení a zastrašování vytrvale organizoval opozici a předával do zahraničí informace o situaci na Kubě.